Placuszki z serka mascarpone z dodatkiem skórki z cytryny i wanilii!

29 października 2012

"...bo zanim zgasną resztki dnia, zanim anioły się przyśnią, zanim nasze ciała wyschną.."
- Happysad,Łydka






Składniki
250 g serka mascarpone
6 - 9 łyżek cukru (w zależności kto jakie słodkie lubi;)
500 g mąki
4 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z cytryny
1,5 szklanki mleka


Serek mascarpone mieszamy z  cukrem, jajkami, skórka z cytryny oraz mlekiem. Całość dobrze wymieszać, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę.Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielka ilością tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Na koniec posypać cukrem pudrem i podawać.





Farfalle z dynią w sosie z szuszonymi pomidorami i ricottą

21 października 2012

"Let the sky fall
When it crumbles
We will stand tall
And face it all together"
- Adele, Skyfall



Składniki
Pół małej dyni
2 małe cebulki
1-2 ząbki czosnku
6 pomidorów suszonych
250 g sera ricotta
1 opakowanie makaronu
oliwa z oliwek
sól morska, świeżo mielony, gałka muszkatołowa, płatki chilli
garść świeżej pietruszki (opcjonalnie)


Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażmy (piękny zapach!). Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę. Całość smażymy do miękkości. Dynię kroimy na pół, usuwamy miąższ i skórę. Kroimy na małą kostkę i wrzucamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy sól morską, pieprz, gałkę oraz płatki chilli. Przygotowujemy sos, serek ricotta mieszamy w misce z drobno pokrojonymi pomidorkami suszonymi, dodatkowo dajemy 2- 3 łyżki oleju z pomidorów. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos mieszamy z dynią, chwilę mieszamy, do połączenia się.
Makaron gotujemy al dente. 2-3 łyżki wody z makaronu dodajemy do mieszaniny sosu i dyni. Makaron mieszamy z sosem, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy posypaną pietruszką lub szczypiorkiem.



Zupa krem z dyni z sokiem pomarańczowym

14 października 2012


- Stanisław Jerzy Lec


Składniki
1 średniej wielkości dynia
2-3 cebule
250 ml bulionu drobiowego
1 marchewka
100 ml soku pomarańczowego     
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
sól, pieprz


Dynię myjemy i kroimy na części. Usuwamy ziarna. Cebulkę kroimy na kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojoną dynię i dusimy do miękkości. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość co jakiś czas mieszamy. Gdy dynia będzie już miękka, całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy imbirem i gałką muszkatołową, wlewamy bulion i miksujemy. Na końcu dodajemy sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą!






Pasta z suszonych pomidorów i kurczaka

12 października 2012

"Całość jest wspanialsza niż suma części." 
- Woody Allen





Składniki
1 pierś z kurczaka
4-5 suszonych pomidorów
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli i pieprzu, zioła prowansalskie

Pierś z kurczaka smażymy w ziołach prowansalskich. Kroimy na małe kawałki, pomidory kroimy na części. Wszystko umieszczamy w misie blendera, dodajemy olej z suszonych pomidorów, jogurt oraz sól i pieprz.  Wszystko miksujemy na gładką masę.  Podajmy z bagietką lub używamy jako sos do tortilli. 



Ciasto z jabłkami - American Apple Pie

6 października 2012

"Często twe oczy zamiast wiosennieć zielenią. Są takie zimne i dziwne. W chorych rozmowach oczy patrzą gdzie indziej. Patrzą tylko gdzie by się schować"

 Gutek, Nikt tak pięknie nie mówił o miłości






Składniki
300 g mąki pszennej
150 g masła
9 łyżek cukru
zimna woda
4-6 jabłek szara reneta
sok z cytryny
płatki migdałowe
1 jajko


Mąkę mieszamy razem z 3 łyżkami cukru, następnie dodajemy masło w kawałkach. Rozcieramy w rękach, a następnie zagniatamy ciasto, dodajemy stopniowo 3 łyżki wody. Ciasto zagniatamy w kulę, owijamy folią i chowamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
W między czasie obieramy jabłka, kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do rondelka z jedną łyżką zimnej wody i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz 6 łyżek cukru. Raz na jakiś czas mieszamy, całość dusimy około 15 minut pod przykryciem. 
Ciasto dzielimy, 2/3 wałkujemy i wylepiamy dno i boki tortownicy. Na dnie układamy warstwę płatków migdałowych, a następnie układamy jabłka, sok z jabłek wlewamy na sam koniec. Resztę ciasta wałkujemy, robimy dziurkę na środku i przykrywamy jabłka. Zlepiamy boki ciasta, smarujemy całość rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 30 minut.




Placuszki kuskusowe z curry, marchewką i cebulą!

4 października 2012

„Na ogół twoje gotowanie jest lepsze, niż ci się zdaje. A jeśli jedzenie jest naprawdę okropne, jak z pewnością było w przypadku mojej podróbki jaj po florencku, wtedy kucharka musi zacisnąć zęby, znieść to z uśmiechem i wyciągnąć wnioski z własnych błędów."
Julia Child, Moje życie we Francji



Składniki
125 g kuskusu
250 ml bulionu drobiowego
1 cebula
1 marchewka średniej wielkości
1 łyżeczka curry
2 łyżki świeżego tymianku
1 łyżka serka kremowo-śmietanowego
1 jajko
sól,pieprz, płatki chilli,oliwa z oliwek


Kuskus zalewamy bulionem, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W między czasie, kroimy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie. Następnie siekamy drobno marchewkę i dodajemy do cebuli. Całość razem dusimy do miękkości. Dodajemy sól,pieprz, płatki chilli oraz łyżkę curry. Całość mieszamy razem z kuskusem. Dodajemy jajko oraz łyżkę serka. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z masy formułujemy niewielkie placuszki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą.  Następnie układamy je na papierze ułożonym na blaszce i zapiekamy w piekarniku około 15 minut, na złoty kolor. 



La torta Margherita

2 października 2012

"Ostatecznie jesteśmy tym, co myślimy. Nasze emocje są niewolnikami naszych myśli, a my jesteśmy niewolnikami naszych emocji."
- Jedź,módl się, kochaj



Składniki
2 jogurty naturalne o pojemności 150 g
2 kubeczki cukru
3 jajka
1 kubeczek oleju słonecznikowego
4 kubeczki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
10-15 śliwek pokrojonych na małe kawałki



Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kubeczek po jogurcie jest miarką następnych składników. W misce mieszamy jogurt z 3 jajami i dodajemy 2 kubeczki cukru, oraz opakowanie cukru waniliowego. Całość wymieszać, następnie dodajemy olej oraz 4 kubeczki mąki, i dwie łyżki proszku do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Śliwki wymyć i pokroić na małe kawałki. Dodać do ciasta i przemieszać delikatnie. Ciasto wlać do tortownicy nasmarowanej olejem. Piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ostygnie, można posypać cukrem pudrem.





Ciasto jest wilgotne, miękkie, i szybko znika z talerza :)