14 października 2012

Zupa krem z dyni z sokiem pomarańczowym



- Stanisław Jerzy Lec


Składniki
1 średniej wielkości dynia
2-3 cebule
250 ml bulionu drobiowego
1 marchewka
100 ml soku pomarańczowego     
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
sól, pieprz


Dynię myjemy i kroimy na części. Usuwamy ziarna. Cebulkę kroimy na kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojoną dynię i dusimy do miękkości. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość co jakiś czas mieszamy. Gdy dynia będzie już miękka, całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy imbirem i gałką muszkatołową, wlewamy bulion i miksujemy. Na końcu dodajemy sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą!






13 komentarzy:

  1. Na pierwszym zdjęciu wygląda baardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki dyniowy kremik o smaku pomarańczowym toć fantastycznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia zupki! co mi przypomina, że sama w końcu muszę odebrać dynię, bo już dojrzała. Zdeklarowałam się ją wziąć, więc warto wiedzieć gdzie przyjść po dobrą zupę :) Ech jesień, jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny kolor az poprawia sie nastroj od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem z dyni tak! ale z pomarańczą? muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomarańcza daje taki fajny smak i aromat. Ja użyłam soku, ale można dodać ze świeżej pomarańczy :)

      Usuń
  6. mniam! jutro otworzę sobie słoiczek z moją zawekowaną zupką ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepięknie...i ten kolor!:) Pycha!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy