„Na ogół twoje gotowanie jest lepsze, niż ci się zdaje. A jeśli jedzenie jest naprawdę okropne, jak z pewnością było w przypadku mojej podróbki jaj po florencku, wtedy kucharka musi zacisnąć zęby, znieść to z uśmiechem i wyciągnąć wnioski z własnych błędów."
Julia Child, Moje życie we Francji
Składniki
125 g kuskusu250 ml bulionu drobiowego
1 cebula
1 marchewka średniej wielkości
1 łyżeczka curry
2 łyżki świeżego tymianku
1 łyżka serka kremowo-śmietanowego
1 jajko
sól,pieprz, płatki chilli,oliwa z oliwek
Kuskus zalewamy bulionem, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W między czasie, kroimy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie. Następnie siekamy drobno marchewkę i dodajemy do cebuli. Całość razem dusimy do miękkości. Dodajemy sól,pieprz, płatki chilli oraz łyżkę curry. Całość mieszamy razem z kuskusem. Dodajemy jajko oraz łyżkę serka. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą lub pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z masy formułujemy niewielkie placuszki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie układamy je na papierze ułożonym na blaszce i zapiekamy w piekarniku około 15 minut, na złoty kolor.