Czeski chleb wiejski

12 stycznia 2019



I take as much as I can get
I don't take any regret
I close my eyes to conjure up something
But it's just a faint taste in my mouth

I think I'm coming down
I think I'm coming down

By tomorrow I'll be leaving
By tomorrow I'll gone
If you want to tell me something
You had better make it strong
Dum Dum Girls, Coming Down

150g aktywnego zakwasu
400g mąki (150g mąki żytniej 720 i 250g mąki pszennej 750)
7g soli
3g suchych drożdży
300ml letniej wody


W dużej misie łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie wyrabiamy kolejne 5 minut.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po dwóch godzinach przekładamy ciasto delikatnie do koszyczka do wyrastania dobrze obsypanego mąką - zostawiany na 40 minut. W czasie wyrastania, nagrzewamy piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym - 240 stopni.

Po tym czasie wyjmujemy garnek, zręcznym ruchem przekładamy ciasto do garnka, zamykamy pokrywką i do piekarnik. Pieczemy 30 minut w 240 stopniach.

Następnie zciągamy pokrywę garnka, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.

Wyciągamy chleb z garnka i studzimy na kratce. Kroimy dopiero po wystudzeniu.



Przepis od @onijka