Farfalle z dynią w sosie z szuszonymi pomidorami i ricottą

21 października 2012

"Let the sky fall
When it crumbles
We will stand tall
And face it all together"
- Adele, Skyfall



Składniki
Pół małej dyni
2 małe cebulki
1-2 ząbki czosnku
6 pomidorów suszonych
250 g sera ricotta
1 opakowanie makaronu
oliwa z oliwek
sól morska, świeżo mielony, gałka muszkatołowa, płatki chilli
garść świeżej pietruszki (opcjonalnie)


Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażmy (piękny zapach!). Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę. Całość smażymy do miękkości. Dynię kroimy na pół, usuwamy miąższ i skórę. Kroimy na małą kostkę i wrzucamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy sól morską, pieprz, gałkę oraz płatki chilli. Przygotowujemy sos, serek ricotta mieszamy w misce z drobno pokrojonymi pomidorkami suszonymi, dodatkowo dajemy 2- 3 łyżki oleju z pomidorów. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos mieszamy z dynią, chwilę mieszamy, do połączenia się.
Makaron gotujemy al dente. 2-3 łyżki wody z makaronu dodajemy do mieszaniny sosu i dyni. Makaron mieszamy z sosem, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy posypaną pietruszką lub szczypiorkiem.