Ryż z jabłkami, cynamonem i migdałami

28 listopada 2012
„Gdy Karen zobaczyła Roya po raz pierwszy, zrobiła coś niezwykłego – uśmiechnęła się.”
Desperate Housewives




Składniki / 2 porcje/
1 torebka ryżu
2 duże jabłka
2-3 łyżki serka mascarpone
płatki migdałów
cynamon, wanilia, cukier brązowy

Ryż ugotować na sypko. Jabłka wymyć, obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach. Do jabłek dodać serek mascarpone, cynamon, wanilię i cukier brązowy.Do naczynia ułożyć ryż, masę z jabłek, i tak na przemian. Posypać płatkami migdałów, i zapiekać przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać i  smacznego!



5 komentarzy:

  1. To jedno z moich najukochańszych jesienno-zimowych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ryż z jabłkami to zdecydowanie smak dzieciństwa -pysznie *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Fenomenalny przepis! Z braku laku (czyli wanilii w laskach) zastąpiłam wanilię i cukier brązowy cukrem wanilowym z podobno prawdziwą wanilią. 1.5 porcji piekłam nieco dłużej, ok. 30 minut, dlatego migdałami posypałam w trakcie zapiekania. I wyszedł najlepszy ryż z jabłkami, jaki kiedykolwiek jadłam - wanilia, cynamon i fantastyczne zapieczone migdały! Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń