La torta Margherita

02 października 2012

"Ostatecznie jesteśmy tym, co myślimy. Nasze emocje są niewolnikami naszych myśli, a my jesteśmy niewolnikami naszych emocji."
- Jedź,módl się, kochaj



Składniki
2 jogurty naturalne o pojemności 150 g
2 kubeczki cukru
3 jajka
1 kubeczek oleju słonecznikowego
4 kubeczki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
10-15 śliwek pokrojonych na małe kawałki



Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kubeczek po jogurcie jest miarką następnych składników. W misce mieszamy jogurt z 3 jajami i dodajemy 2 kubeczki cukru, oraz opakowanie cukru waniliowego. Całość wymieszać, następnie dodajemy olej oraz 4 kubeczki mąki, i dwie łyżki proszku do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Śliwki wymyć i pokroić na małe kawałki. Dodać do ciasta i przemieszać delikatnie. Ciasto wlać do tortownicy nasmarowanej olejem. Piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ostygnie, można posypać cukrem pudrem.





Ciasto jest wilgotne, miękkie, i szybko znika z talerza :)

10 komentarzy:

  1. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie, podoba mi się jego konsystencja :)
    Bardzo trafny cytat.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda ! Ciasta yogurtowe są zawsze pyszne i takie też lubię ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny cytat.
    a ciasto? uwielbiam jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o następny fajny przepis ze śliwkami i dodatkowo na jogurcie:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasta z jogurtem , są wilgotne. a jeszcze śliweczki do tego -poezja

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda! Kocham takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda znakomicie - nic tylko sięgnąć po kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń