La torta Margherita

2 października 2012

"Ostatecznie jesteśmy tym, co myślimy. Nasze emocje są niewolnikami naszych myśli, a my jesteśmy niewolnikami naszych emocji."
- Jedź,módl się, kochaj



Składniki
2 jogurty naturalne o pojemności 150 g
2 kubeczki cukru
3 jajka
1 kubeczek oleju słonecznikowego
4 kubeczki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
10-15 śliwek pokrojonych na małe kawałki



Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kubeczek po jogurcie jest miarką następnych składników. W misce mieszamy jogurt z 3 jajami i dodajemy 2 kubeczki cukru, oraz opakowanie cukru waniliowego. Całość wymieszać, następnie dodajemy olej oraz 4 kubeczki mąki, i dwie łyżki proszku do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Śliwki wymyć i pokroić na małe kawałki. Dodać do ciasta i przemieszać delikatnie. Ciasto wlać do tortownicy nasmarowanej olejem. Piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ostygnie, można posypać cukrem pudrem.





Ciasto jest wilgotne, miękkie, i szybko znika z talerza :)