Bakłażan faszerowany mięsem,ryżem i papryką!

24 lutego 2013

"Hey, turn on the lights, Let us see the rain and clouds
Morning has turned into night, into night, into night
It's always from your arms
That I watch, The big white sky
Grey Monday, lazy sight, lazy sight,lazy sight"
Imany,Grey monday


4 bakłażany
500 g mięsa mielonego
100 g ryżu
1 czerwona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól morska,pieprz,zioła prowansalskie,płątki chilli, oregano
oliwa z oliwek


Bakłażana kroimy na pół,nacinamy nożem kratkę, uważając aby nie naciąść skórki, układamy na papierze do pieczenia lub blaszce. Posypujemy lekko solą i pieprzem, wstawaimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25-30 minut.

W miedzy czasie...Cebulkę drobno siekamy, i szklimy na złoto, na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy mięso mielone, smażymy do momentu aż mieso będzie usmażone, dodajemy paprykę pokroijoną w kostkę, całość podsmażamy na wolnym ogniu. Gotujemy 100 g ryżu na sypko. Dodajemy ugotwany ryż do miesa, i doprawiamy solą,pieprzem, ziołami prowansalskimi.

Bakłażana wyjmyjemy z piekarnika i łyżka usuwamy miąższ, kroimy do na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Bakłażany napełniamy farszem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie układamy kawałki mozarelli i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy odrazu z dodatkiem świeżego oregano. Smacznego!

Imany, Grey Monday


Zupa krem z porów i ziemniaków

17 lutego 2013

"You just better start sniffin' your own
rank subjugation jack 'cause it's just you
against your tattered libido, the bank and
the mortician, forever man and it wouldn't
be fuckin' luck if you could get out of life alive"
Knock-knock-knockin' on heaven's door"
Guns n' Roses, Knockin' on heaven's door




5-7  ziemniaków
2 duże pory
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego ( 2 kostki)
oliwa z oliwek
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz


Do dużego garnka dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Marchewkę, seler,cebulę kroimy w grube plastry. Pora przekrajamy wzdłuż na cztery części, i kroimy na plasterki. Czosnek siekamy na drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka, mieszamy i dusimy około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Ziemniaki obieramy, i kroimy w drobną kostkę. Do warzyw dodajemy przygotowany bulion - wodę gotujemy, dodajemy 2 kostki,mieszamy - następnie dodajemy ziemniaki, całość mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Potem zmniejszamy ogień i gotujmy jeszcze około 10 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Za pomocą blendera miksujemy na gładką konsystencje. Do smaku dodajemy świeży koperek. Smacznego!



Pizza z chorizo, mozzarellą i szpinakiem na cieście francuskim!

9 lutego 2013

"I wish that I could fly , Into the sky 
So very high , Just like a dragonfly" 
Lenny Kravitz, Fly away

9 luty - Światowy dzień pizzy!



1 płat ciasta francuskiego
100g chorizo
1 kulka mozzarelli
1/3 czerwonej papryki
garść świeżego szpinaku
1 łyżka jogurtu naturalnego
tymianek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W miedzy czasie... Ciasto francuskie układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy jogurtem naturalnym, posypujemy tymiankiem. Paprykę i chorizo kroimy na cienkie paski. Z liści szpinaku odcinamy twarde łodyżki. Na cieście układamy paprykę i chorizo, wsadzamy do nagrzanego piekarnika na około 12 minut. Po tym czasie wyciągamy układamy liście szpinaku i mozzarellę porwaną na kawałki. Posypujemy odrobiną tymianku. Wsadzamy do piekarnika na 2-3 minuty, do momentu aż ser się rozpuści. Smacznego!



Maślane bułeczki z chorizo,omletem i świeżym szpinakiem!

6 lutego 2013


"Closing time, Open all the doors and let you out into the world
Closing time, Turn all of the lights on over every boy and every girl
Closing time, One last call for alcohol so finish your whiskey or beer
Closing time, You don't have to go home but you can't stay here"
Semisonic, Closing time



230 g mąki
70 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka soli
3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
2 łyżeczki sezamu, jajko (opcjonalnie)

świeży szpinak
chorizo
ser żółty
jajko
sól,pieprz


Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, w między czasie zrobimy bułeczki. 

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło, rozcieramy palcami masło z mąką,dodajemy maślankę i mieszamy do połączenia łyżką bądź ręką. Na podsypany blat mąką wykładamy ciasto i wyrabiamy kilka sekund (ciasto jest miękkie i może się lepić do rąk).
Wałkujemy ciasto na gruby placek 1,5-2 cm. Wycinamy bułeczki za pomocą szklanki.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sezam smażymy na suchej patelni do momentu aż będzie rumiany. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 13-15 minut, na złoto.


Po wystudzeniu, kroimy na pół, i dodajemy ulubione składniki. U mnie świeży szpinak, omlet i chorizo! Smacznego!



Tapeta na luty!



Tarta z papryką, fetą i kaparami!

3 lutego 2013

"Cause baby we ain't got nothing without love
Darling you got enough for the both of us
So come on baby, make love to me"
Beyonce Knowles ,1+1



260 g mąki krupczatki
130 g masła
szczypta soli
2-3 łyżki śmietany 18%
1 żółta papryka
1 opakowanie sera typu feta
2 jajka
1 duży jogurt naturalny (180 g)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czarnuszka

Mąkę krupczatkę mieszamy z solą i zimnym masłem, zagniatamy ciasto szybko, na końcu dodajemy śmietanę, tylko do połączenia się składników. Energicznie wyrabiamy ciasto, formę do tarty wygniatamy ciastem, gęsto nakłuwamy, podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 15 minut. 
Paprykę kroimy w paski, fetę w kostkę. Jajka ubijamy z jogurtem, dodajemy sól, pieprz i gałkę.  Na podpieczony spód, układamy paprykę, fetę i kapary, zalewamy masą jajeczną, całość posypujemy czarnuszką. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut, na złoto. Smacznego!