Maślane bułeczki z chorizo,omletem i świeżym szpinakiem!

6 lutego 2013


"Closing time, Open all the doors and let you out into the world
Closing time, Turn all of the lights on over every boy and every girl
Closing time, One last call for alcohol so finish your whiskey or beer
Closing time, You don't have to go home but you can't stay here"
Semisonic, Closing time



230 g mąki
70 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka soli
3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
2 łyżeczki sezamu, jajko (opcjonalnie)

świeży szpinak
chorizo
ser żółty
jajko
sól,pieprz


Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, w między czasie zrobimy bułeczki. 

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło, rozcieramy palcami masło z mąką,dodajemy maślankę i mieszamy do połączenia łyżką bądź ręką. Na podsypany blat mąką wykładamy ciasto i wyrabiamy kilka sekund (ciasto jest miękkie i może się lepić do rąk).
Wałkujemy ciasto na gruby placek 1,5-2 cm. Wycinamy bułeczki za pomocą szklanki.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sezam smażymy na suchej patelni do momentu aż będzie rumiany. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 13-15 minut, na złoto.


Po wystudzeniu, kroimy na pół, i dodajemy ulubione składniki. U mnie świeży szpinak, omlet i chorizo! Smacznego!



Tapeta na luty!