Tarta z papryką, fetą i kaparami!

3 lutego 2013

"Cause baby we ain't got nothing without love
Darling you got enough for the both of us
So come on baby, make love to me"
Beyonce Knowles ,1+1



260 g mąki krupczatki
130 g masła
szczypta soli
2-3 łyżki śmietany 18%
1 żółta papryka
1 opakowanie sera typu feta
2 jajka
1 duży jogurt naturalny (180 g)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czarnuszka

Mąkę krupczatkę mieszamy z solą i zimnym masłem, zagniatamy ciasto szybko, na końcu dodajemy śmietanę, tylko do połączenia się składników. Energicznie wyrabiamy ciasto, formę do tarty wygniatamy ciastem, gęsto nakłuwamy, podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 15 minut. 
Paprykę kroimy w paski, fetę w kostkę. Jajka ubijamy z jogurtem, dodajemy sól, pieprz i gałkę.  Na podpieczony spód, układamy paprykę, fetę i kapary, zalewamy masą jajeczną, całość posypujemy czarnuszką. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut, na złoto. Smacznego!