Bakłażan faszerowany mięsem,ryżem i papryką!

24 lutego 2013

"Hey, turn on the lights, Let us see the rain and clouds
Morning has turned into night, into night, into night
It's always from your arms
That I watch, The big white sky
Grey Monday, lazy sight, lazy sight,lazy sight"
Imany,Grey monday


4 bakłażany
500 g mięsa mielonego
100 g ryżu
1 czerwona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól morska,pieprz,zioła prowansalskie,płątki chilli, oregano
oliwa z oliwek


Bakłażana kroimy na pół,nacinamy nożem kratkę, uważając aby nie naciąść skórki, układamy na papierze do pieczenia lub blaszce. Posypujemy lekko solą i pieprzem, wstawaimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25-30 minut.

W miedzy czasie...Cebulkę drobno siekamy, i szklimy na złoto, na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy mięso mielone, smażymy do momentu aż mieso będzie usmażone, dodajemy paprykę pokroijoną w kostkę, całość podsmażamy na wolnym ogniu. Gotujemy 100 g ryżu na sypko. Dodajemy ugotwany ryż do miesa, i doprawiamy solą,pieprzem, ziołami prowansalskimi.

Bakłażana wyjmyjemy z piekarnika i łyżka usuwamy miąższ, kroimy do na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Bakłażany napełniamy farszem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie układamy kawałki mozarelli i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy odrazu z dodatkiem świeżego oregano. Smacznego!

Imany, Grey Monday


12 komentarzy:

  1. pyszny obiadek:) też mam fazę na Imany:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie nadziewane warzywka kuszą swoim wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jak ja lubię bakłażany, faszerowane również. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dawna się przymierzam i chodzę koło bakłażanów, pięknie wyglądają Twoje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto, aromatycznie i cała gama smaku!

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastycznie wygląda, ja faszerowane tylko cukinie robiłam, ale bakłażana muszę tez koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Faszerowanego bakłażana jeszcze nie jadłam :) fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjnie wygląda i na pewno też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje smaki, uwielbiam bakłażana , pięknie podane :-)

    OdpowiedzUsuń