Ryż z jabłkami, cynamonem i migdałami

28 listopada 2012
„Gdy Karen zobaczyła Roya po raz pierwszy, zrobiła coś niezwykłego – uśmiechnęła się.”
Desperate Housewives




Składniki / 2 porcje/
1 torebka ryżu
2 duże jabłka
2-3 łyżki serka mascarpone
płatki migdałów
cynamon, wanilia, cukier brązowy

Ryż ugotować na sypko. Jabłka wymyć, obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach. Do jabłek dodać serek mascarpone, cynamon, wanilię i cukier brązowy.Do naczynia ułożyć ryż, masę z jabłek, i tak na przemian. Posypać płatkami migdałów, i zapiekać przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać i  smacznego!



Tarta z dynią, fetą i suszonymi pomidorami

25 listopada 2012
"Where do we go, where do we go now, where do we go, sweet child o'mine"
- Guns n' Roses, Sweet Child O'mine





Kruchy spód
250 g mąki pszennej
125 g masła
2-3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
kilka listków świeżej bazylii

Nadzienie
1,5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
125 g sera typu feta
5-6 suszonych pomidorów
1 mały jogurt naturalny
2 jajka
sól,pieprz, gałka muszkatołowa
czarnuszka

Składniki na ciasto łączymy i energicznie zagniatamy ciasto, na końcu dodajemy śmietanę. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno się lepić do rąk. Wylepiamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoty kolor.

Dynię kroimy na drobną kostkę, smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy do momentu aż dynia będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. Fetę i pomidory kroimy w kostkę. Na podpieczony spód układamy dynię, fetę oraz pomidory. Jajka miksujemy z  jogurtem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Masę wlewamy na ciasto i zapiekamy w piekarniku ok 30 minut. Można posypać czarnuszką, daje fajny posmak. Smacznego!




Placuszki otrębowe

10 listopada 2012



"Falsyfikat tym się różni od oryginału, że wygląda bardziej prawdziwie."
- Ernst Simon Bloch




Składniki
3 duże łyżki otrąb owsianych
1 jajko
1 duża łyżka serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki ze sobą dokładnie mieszamy i pieczemy na dobrze rozgrzanej patelni (można bez tłuszczu). Smażyć z obu stron na złoto. Można podawać z twarożkiem lub waniliowym serkiem.





Muffinki z dynią… i zaczyna się listopadowa słota!

2 listopada 2012

"Kochać, kochać to czasownik
Kochać to słowo sprawcze, słowo-czyn
nieustraszone w moim oddechu
delikatna siła napędowa
wstrząsa mną, sprawia że jestem lekka
- nie boję się oddychać"
-Massive Attack,Teardrop



Składniki
300 g mąki
140 g masła
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta  soli
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki cynamonu lub przypraw do jabłecznika
1/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
100 g szklanki brązowego cukru
2 jajka
1 i 1/4 szklanki purée z dyni
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Zaczynamy od przygotowania purée z dyni. Dynie myjemy, kroimy na kawałki, miąższ usuwamy. Układamy na blaszce do pieczenia, i zapiekamy ok 40 minut do miękkości w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gdy dynia będzie miękka, miksujemy na gładką masę, dodajemy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Gdy purée będzie ostudzone dodajemy maślankę i odkładamy na chwilę.
Następnie mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia, solą oraz gałką i przyprawą do jabłecznika lub cynamonem. Całość mieszamy i odkładamy na chwilę.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, na puszystą masę. Gdy całość będzie utarta, dodajemy po jednym jajko, miksując cały czas.
Na przemian dodajemy purée z dyni, mąkę z dodatkami, po każdym dodaniu mieszając łyżką (!). Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto rozdzielamy do papilotek. Każdą muffinkę posypujemy cukrem z dodatkiem cynamonu – 3 łyżki cukru brązowego i 1 łyżka cynamonu. Pieczemy  w temperaturze 180ºC przez około 30 minut do suchego patyczka.
Podawać lekko ciepłe, takie smakują najlepiej:)


Ciasto dyniowe z polewą pomarańczową - i trochę jesieni..

1 listopada 2012
"Gdybym miała powiedzieć co dziś myślę o świecie
Z prawą ręką na sercu tak szczerze
Powiedziałabym, że jeszcze
Jeszcze nie jest najgorzej
Chociaż czasy do życia mamy podłe"
- Anita Lipnicka, Moje oczy są zielone



Składniki
250 ml puree z dyni
200 g masła
250 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 pomarańcz
200 g cukru pudru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Zaczynamy od przygotowania puree z dyni. Dynię myjemy, oczyszczamy z miąższu i kroimy na kawałki. Układamy na blaszce i zapiekamy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Następnie gdy dynia będzie miękka, miksujemy na gładką masę – można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Dokładnie całość mieszamy i lekko ostudzone dodajemy do puree dyniowego. Dodajemy startą skórkę z jednej pomarańczy. Wbijamy 3 żółtka i dokładnie mieszamy. 
W między czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, i łączymy stopniowo z puree dyniowym, dokładnie mieszając. Na samym końcu dodajemy pianę z białek, i lekko mieszamy łyżką. 
Tortownicę (ja użyłam 24 cm) smarujemy masłem, również boki. Wlewamy masę i pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, czas pieczenia to około 45 minut.

Gdy ciasto już ostygnie można je lukrować, cukier puder zmieszać z sokiem z pomarańcza. Smacznego!