Ciasto dyniowe z polewą pomarańczową - i trochę jesieni..

01 listopada 2012
"Gdybym miała powiedzieć co dziś myślę o świecie
Z prawą ręką na sercu tak szczerze
Powiedziałabym, że jeszcze
Jeszcze nie jest najgorzej
Chociaż czasy do życia mamy podłe"
- Anita Lipnicka, Moje oczy są zielone



Składniki
250 ml puree z dyni
200 g masła
250 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 pomarańcz
200 g cukru pudru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Zaczynamy od przygotowania puree z dyni. Dynię myjemy, oczyszczamy z miąższu i kroimy na kawałki. Układamy na blaszce i zapiekamy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Następnie gdy dynia będzie miękka, miksujemy na gładką masę – można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Dokładnie całość mieszamy i lekko ostudzone dodajemy do puree dyniowego. Dodajemy startą skórkę z jednej pomarańczy. Wbijamy 3 żółtka i dokładnie mieszamy. 
W między czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, i łączymy stopniowo z puree dyniowym, dokładnie mieszając. Na samym końcu dodajemy pianę z białek, i lekko mieszamy łyżką. 
Tortownicę (ja użyłam 24 cm) smarujemy masłem, również boki. Wlewamy masę i pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, czas pieczenia to około 45 minut.

Gdy ciasto już ostygnie można je lukrować, cukier puder zmieszać z sokiem z pomarańcza. Smacznego!








6 komentarzy:

  1. Słowa A.Lipnickiej nieco dołujące...
    Ale ciasto wynagradza wszystko!
    Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. dynia z pomarańczą to jedno z moich ulubionych połączeń w kwestii tego warzywa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, polecam zatem Ci krem z dyni z dodatkiem soku pomarańczowego :)

      Usuń
  3. piękne zdjęcia! to ciasto z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez przesady, aż takie podłe to one nie są... Mogłoby być znacznie gorzej.
    A ciasto prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń