Brownie z malinami i waniliowym kremem!

30 września 2013
"I feel you
Your heart it sings
I feel you
The joy it brings, Where heaven waits
Those golden gates, And back again
You take me to, And lead me through oblivion"
Placebo,I Feel You


brownie
250 g gorzkiej czekolady
100 g masła
30 g brązowego cukru
30 g cukru pudru
4 jajka
2 łyżki mąki
szczypta soli

krem z prawdziwą wanilią
300 ml mleka
3 żółtka
laska wanilii
50 g cukru pudru
4 łyżki mąki
100 g masła
50 g cukru pudru

500g malin

Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w opcji z termoobiegiem.
Zaczynamy od przygotowania brownie. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier puder. Czekoladę dzielimy na kostki, masło rozpuszczamy na małym ogniu, do rozpuszonego masła dodajemy kostki czekolady, ciągle mieszając aby czekolada się nie przypaliła. Gdy czekolada będzie rozpuszczona ściągamy z ognia i dodajemy cukier, żółtka i mąką, każdorazowo po dodaniu każdego składnika delikatnie mieszać. Na końcu dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając aż składniki dobrze się połączą. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy około 35-40 minut. Wierzch ciasta po upieczeniu będzie miał „skorupkę”. Po upieczeniu ciasto układamy na kratkę i czekamy aż będzie całkowicie wystudzone.

W tym czasie przygotujemy waniliowy krem. Mleko gotujemy na wolnym ogniu z jedną laską wanilii przepołowioną na pół, ściągamy z ognia gdy tylko się zagotuje. Odstawiamy na bok. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Mleko po raz drugi gotujemy, wyciągamy strąk wanilii i dodajemy mleko do masy z jajek. Masę ponownie przelewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu, cały czas mieszając, masa zacznie powoli gęstnieć. Odstawiamy z ognia, i czekamy aż będzie wystudzona. Masło miksujemy z cukrem pudrem na białą masę, którą dodajemy stopniowo do wystudzonego kremu, po każdej partii masła wymieszać. Na sam koniec dodać maliny.

Brownie dużym nożem dzielimy na pół, na dolną część ciasta dajemy pół kremu, układamy porcje malin. Przykrywamy drugą częścią ciasta, układamy krem, posypujemy dużą ilością malin, a tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!



Pumpkin time! Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i curry!

23 września 2013
"I used to dream
I used to glance beyond the stars
Now I don't know where we are
Although I know we've drifted far"
Michael Jackson,Earth song


1,5 kg dyni hokkaido
2 ząbki czosnki
kawałek imbiru (ok 3-4 cm)
1 puszka mleka kokosowego
curry, sól morska, pieprz, oliwa z oliwek


Dynię kroimy na dwie części, miąższ dyni usuwami razem z pestkami. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. W miedzy czasie, do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek i pokrojony czosnek. Imbir zcieramy na drobnych oczkach i wrzucamy do garnka.

Gdy dynia będzie już upieczona, to po ostygnięciu oddzielamy ją od skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, dodajemy sól,pieprz i curry - do smaku. Gotujemy około 20 minut, doprowadzamy do wrzenia, następnie całość miksujemy, jeszcze raz stawiamy na ogień i chwilę gotujemy. Podajemy posypaną słodką papryką. 

Smacznego!



Wtorek i omlet z pieczarkami!

17 września 2013
"You better run, you better do what you can
Don't wanna see no blood, don't be a macho man
You wanna be tough, better do what you can
So beat it, but you wanna be bad"
Michael Jackson, Beat It



3 jajka
1 duża łyżka mąki
szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz
2 pieczarki

Jajka miksujemy z mąką i przyprawami,wlewamy na patelnie i dodajemy pokrojone pieczarki podsmażone wcześniej na oliwie, smażymy na mocno rozgrzanej patelni, energicznie odwracamy omlet i smażymy na drugiej stronie na złoto. Podajemy z pomidorami polanymi dobrej jakości oliwą. Smacznego!

"Gnocchi in tre maniere…czyli jak zrobić Gnocchi po włosku”.

14 września 2013
Warsztaty kuchni włoskiej - gnocchi!







Gnocchi alla Sorrentina (Gnocchi w sosie pomidorowym i z mozzarellą)

Gnocchi ripieni di Spek al Gorgonzola (nadziewane gnocchi ze spekiem w sosie z Gorgonzola) 



Gnocchi ripieni alla Pescatora (gnocchi nadziewane rybą w sosie Pescatora) 





Akademia Kuchni Włoskiej wg Cesare Candido

Figi! Tarta ze świeżymi figami z cytrynowym kremem.

3 września 2013
"...ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy..."
                                                                                    M.G



250 g mąki
130 g masła
1 małe jajko
2 płaskie łyżki cukru pudru
1-2 łyżki zimnej wody
4-5 świeżych fig
250 g mascarpone
250 g serka ricotta
2 jaka
2 duże łyżki cukru pudru
cytryna (skórka z całej cytryny, sok z połówki)


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mascarpone mieszamy z ricottą i dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy, dodajemy startą skórkę z jednej sparzonej cytryny i sok z 1/2 cytryny.
Jajka miksujemy i dodajemy do masy z serków, dokładnie mieszamy, dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku. Figi myjemy, suszymy i kroimy w plastry.
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło pokrojone w kostkę,cukier puder, jajko i dokładnie zagniatamy ciasto, jeśli się nie skleja dodajemy zimną wodę. Formę do tarty wylepiamy ciastem. Na ciasto wylewamy masę a na wierch układamy plastry fig. Pieczemy około 30-40 minut, na lekko złoto.

Summer with love!

1 września 2013
"I belong with you, you belong with me
You're my sweetheart
I belong with you, you belong with me
You're my sweet"
The Lumineers, Ho Hey



The Lumineers - Ho Hey









 




make me smile!