Tarta ze szpinakiem - Quiche aux Épinards

9 września 2012

“This is my invariable advice to people: 
Learn how to cook- try new recipes,
 learn from your mistakes, 
be fearless, and above all have fun!” 
Julia Child, My Life in France





Moja ulubiona tarta a pokazuje się tu dopiero teraz. Wielkie nie porozumienie :) Szpinak jadam od dobrych kilku lat. Uwielbiam połączenie szpinaku z dużo ilością świeżo wyciskanego  czosnku. Kruche ciasto wypełnione masą jajeczną na bazie jogurtu – można również użyć śmietany 18%. Pyszna na gorąco, ale smaczna również jako zimna przekąska. 


Kruchy spód
250 g mąki pszennej
125 g masła
2-3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
szczypta suszonej bazylii

Nadzienie
1 opakowanie szpinaku
4-5 suszonych pomidorów
2 jajka
1 mały jogurt naturalny
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, czosnek
100 g sera żółtego



Składniki na ciasto łączymy i energicznie zagniatamy ciasto, na końcu dodajemy śmietanę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wylepiamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Szpinak smażymy na patelni na maśle. Dodajemy wyciśnięty czosnek, około 2- 3 ząbki, dodajemy sól i pieprz. Często mieszamy. W między czasie ser żółty zcieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki sosu czyli jajko i jogurt mieszamy na jedną masę, dodajemy starty żółty ser oraz gałkę muszkatołową do smaku. Masę wlewamy do szpinaku i mieszamy dokładnie. Na cieście układamy kawałki suszonych pomidorów.Całość wylewamy na podpieczony spód, pieczemy około 30 minut. Polecam!