Niedziela z Jamie Oliver! Panzanella, toskańska sałatka z pomidorów i chleba

1 września 2019



Dawno nie było wpisu z tej serii, a muszę przyznać, że często korzystam z książek Jamiego.
Niedziela z Jamie Olivier - dziś Wam proponuję sałatkę, które dla mnie jest smakiem lata. Sałatka z pomidorów, pieczonego chleba, czy może być coś lepszego?  Ja robię jej mnóstwo modyfikacji, a to dorzucę prażone piniole, kulki mozzarelli albo dużo, dużo zielonej cebulki. Teraz gdy pomidory mają najlepszy smak, warto ją zrobić. Ręczę, że się w niej zakochacie. Robimy?

#soulgotujezjamieolivier


Przepis Jamie Olivier ( z moimi modyfikacjami)
1kg soczystych, dojrzałych pomidorów, najlepiej kolorowych
12 filecików anchois
2 łyżeczki kaparów
2 łodyżki selera naciowego
1 duża czerwona cebula
6-8 kawałków grillowanej czerwonej papryki
świeża bazylia
średniej wielkości bochenek chleba, najlepiej typu wiejski lub na zakwasie

dressing
ocet winny
oliwa z oliwek
1-2 ząbki czosnku
sól morska, świeżo mielony

Pomidory kroimy na kawałki, nierównomierne. Oprószamy pomidory solą, przekładamy na sitko. Dorzucamy kapary, i fileciki anchois pokrojone na mniejsze kawałki. Delikatnie mieszamy.

Chleb rozrywamy rękoma na kawałki lub kroimy w kostkę średniej wielkości. Wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą, opiekamy na złoto, czasem nawet można lekko przypalić chleb.

Paprykę kroimy w paski, cebulę w pióra, seler w drobne paseczki.

Przygotowujemy dużą miskę, dodajemy pomidory, chleb, paprykę, cebulę, seler. Liście bazylii rozrywamy w rękach. Całość dokładnie mieszamy rękami.

Przygotowujemy dressing; ja to zrobiłam na oko, i Wam też tak radzę. Mieszamy składniki na sos w słoiczku i polewamy sałatkę, doprawiamy solą (rozważnie, anchois jest słone) i pieprzem. Całość jeszcze posypujemy listkami świeżej bazylii. Tak smakuje lato!

Tak przygotowana sałatka smakuje od razu, na drugi dzień chleb może już nie być w niej apetyczny, gdyż nasiąknie sokami z pomidorów.