Tarta z chorizo i papryką

10 września 2012
"Kiedy z serca płyną słowa,Uderzają z wielką mocą ,Krążą blisko wśród nas ot tak, Dając chętnym szczere złoto, I dlatego lubię mówić z Tobą ,I dlatego lubię mówić z Tobą" 
 Akurat - Lubie mówić z tobą



Kruchy spód
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki zimnej śmietany

Nadzienie
200 g chorizo
1/2 papryki czerwonej
3-4 suszone pomidory
2 jajka
1 mały jogurt naturalny
sól, pieprz, bazylia, płatki chili
świeże oregano


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ze składników na spód zagniatamy ciasto, mąka, sól, masło, śmietana. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk – w takim przypadku podsypać trochę mąką. Spód pieczemy ok 15 minut, na rumiany kolor. Paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidory dzielimy na dwie części. Jajka mieszamy z jogurtem na gładką masę i doprawiamy do smaku. Wyciągamy ciasto, układamy paprykę ,pomidory, a na sam wierzch chorizo. Kilka gałązek świeżego oregano układamy na wierzch. Zapiekamy około 25 - 30 minut, do rumianego koloru. Bardzo smaczne i aromatyczne!