"Miłość jest jak wiatr, raz silniejsza, a raz słabsza" - Seneka |
Ciasto
4 jajka
4 łyżki stołowe cukru
4 łyżki stołowe mąki
4 łyżki stołowe oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
Jabłka
8 jabłek
soku z cytryny
2 łyżki cukru
75 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
Jabłka obieramy, wydrążamy środki wraz z gniazdkami nasiennymi ,skrapiamy cytryną (nie będą czernieć). Jabłka układamy w tortownicy, ciasno, obok siebie. Orzechy drobno siekamy lub używamy do tego celu wałka, dodajemy miód, cukier, cynamon. Wypełniamy jabłka mieszanką orzechów. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, zapiekamy ok 15-20 minut - czas pieczenia jest zależny od jabłek (muszą być miękkie). Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając na małych obrotach miksera, dodajmy stopniowo żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, całość dodajemy do masy z białek i żółtek, dodajemy olej oraz 1,5 łyżeczki cukru waniliowego. Tortownicę z jabłkami napełniamy ciastem tak, aby jabłka zostały przykryte. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut lub do suchego patyczka.