"Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutny, ponieważ nigdy nie wiesz, kto może się zakochać w twoim uśmiechu."
- Gabriel Garcia Marquez
Kruchy spód
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
2-3 łyżki wody
odrobina soli
½ łyżeczki suszonej bazylii
Nadzienie
1 średniej wielkości brokuł
2 jajka
1 mały jogurt naturalny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 serek camembert (z pieprzem, lub naturalny)
¼ szklanki sera żółtego (opcjonalnie)
Mąkę mieszamy z solą i masłem pokrojonym w kostkę. Całość siekamy i wyrabiamy, dodajemy żółtko a na końcu wodę, całość zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Chowamy do lodówki na około 30 minut. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajko mieszamy z jogurtem i doprawiamy gałką muszkatołową. Brokuła odcedzamy i blenderujemy, dodajemy masę jajeczno jogurtową. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser żółty. Formy do tarty wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczony spód wylewamy masę, układamy camembert pocięty w plastry. Zapiekamy około 25-30 minut. Smacznego!