Tarta z gruszkami

05 września 2012
"Uśmiech jest jak prąd, ale więcej ciepła daje"




Kruchy spód
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki zimnej śmietany

Nadzienie
3-5 gruszek
2 jajka
100 g cukru pudru
2 łyżki mąki
300 g jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczka cukru z wanilią


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ze składników na spód zagniatamy ciasto, mąka, sól, masło, śmietana. Ciasto wyrabiay do momentu aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk. Spód pieczemy ok 15 minut, na rumiany kolor. Gruszki obieramy, kroimy na dwie połówki, usuwamy ziarna. Wszystkie składniki sosu mieszamy go uzyskania gładkiej masy.Wylewamy na gruszki i pieczemy około 30 minut. Smacznego!







3 komentarze:

  1. Po takim wstępie aż chce się iść do kuchni i piec ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, a smak jeszcze lepszy :)

      Jeszcze nie raz ją zrobię!

      Usuń
  2. Wygląda niesamowcie pysznie! Gruszki jak dla mnie hit sezonu, więc trzeba je wykorzystywać! a taki sposób jest właśnie idealny!

    OdpowiedzUsuń