Tarta z kurkami

11 sierpnia 2022

"What if I left and it made no sense 
And you tell your friends 
And they hold your hands 
Baby, nevermind, nevermind 
But nevermind, nevermind 
What if I left and it made no sense 
And you tell your friends 
And they hold your hands 
Baby, nevermind, nevermind 
But nevermind, nevermind"
Dennis Lloyd, Nevermind


250g mąki
150g zimnego masła
1 jajko
płaska łyżeczka soli
200g kurek
20g grana padano
50g sera gouda
300g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
świeży tymianek

Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli. Za pomocą malaksera wyrabiamy ciasto, powstaną okruszki. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na minimum 30 minut.

Gdy ciasto jest w lodówce...Kurki oczyszczamy. Większe kroimy na mniejsze kawałki. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy drobno starty ser gouda. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy drobno posiekany  świeży tymianek.

Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Wylepiamy formę do tarty (28-30cm). Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą. Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach, następnie usuwamy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 10-12 minut, na złoto.

Na podpieczony spód układamy kurki, zalewamy je masą jajeczną, posypujemy drobno startym serem grana padano.

Pieczemy przez około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia (łatwiej się kroi).

Smakuje wspaniale zarówno na ciepło jak i na zimno.