Puszysta focacccia

26 lipca 2022


"Was it worth it for the view. 

It all looked good from up there. 

All the roses were in bloom. 

There was pollen in the air. 

It all comes and goes. 

It all comes and goes. 

All these woes."

Tom Rosenthal, Woes


300ml letniej wody

10g cukru

8g suszonych drożdży


520g mąki

15g soli

320 ml ciepłej wody

20 ml oliwy z oliwek

dodatki: świeże zioła, pomidorki koktajlowe, oliwki, płatki soli


Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier, drożdże i oliwę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 


Do dużej misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól i zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.


Ciasto nacieramy delikatnie oliwą, układamy w czystej misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę - powinno urosnąć dwa razy.


Po tym czasie wbijamy pięść w ciasto, aby usunąć powietrze. Wykładamy ciasto na oprószony blat mąką i wyrabiamy szybko ciasto. Następnie wykładamy je na blaszkę i rozciągamy lub układamy w foremce. Odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.


Po tym czasie układamy wybrane przez Nas dodatki (ja mieszam wszystko z oliwą aby się nie przypaliło)  i polewamy konkretnie oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.