"Was it worth it for the view.
It all looked good from up there.
All the roses were in bloom.
There was pollen in the air.
It all comes and goes.
It all comes and goes.
All these woes."
Tom Rosenthal, Woes
300ml letniej wody
10g cukru
8g suszonych drożdży
520g mąki
15g soli
320 ml ciepłej wody
20 ml oliwy z oliwek
dodatki: świeże zioła, pomidorki koktajlowe, oliwki, płatki soli
Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier, drożdże i oliwę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do dużej misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól i zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto nacieramy delikatnie oliwą, układamy w czystej misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę - powinno urosnąć dwa razy.
Po tym czasie wbijamy pięść w ciasto, aby usunąć powietrze. Wykładamy ciasto na oprószony blat mąką i wyrabiamy szybko ciasto. Następnie wykładamy je na blaszkę i rozciągamy lub układamy w foremce. Odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie układamy wybrane przez Nas dodatki (ja mieszam wszystko z oliwą aby się nie przypaliło) i polewamy konkretnie oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.