Placuszki owsiano - bananowe

2 września 2021

"There is something in the weather coming 
It's the spring time floating on, upon the city 
I won't blow it but (won't blow it but) 
I will leave this town by the weekend if you 
Buy me a ticket out to save my money for the dark days (only for the dark)"
Syd Matters, I might float

100g płatków owsianych 
120ml mleka roślinnego
1 dojrzały banan
1–2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Do smażenia oleju rzepakowego
Do podania: jogurt naturalny, świeże owoce, ulubiona konfitura, itp


Płatki owsiane miksujemy na mąkę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia,  cukier oraz szczyptę soli.

Banan miksujemy z mlekiem sojowym  i syropem klonowym. Mokre składniki łączymy z suchymi, dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, nakładamy łyżkę ciasta, smażymy placuszki na złoto, 
po około 2-3 minuty na stronę.

Podajemy z ulubionymi dodatkami :)