"Początek jesieni zawsze oznaczał, że czas zabrać się do robienia przetworów i kiszonek" Przez zasłonięte franką drzwi letniej kuchni wnoszono kosze słodziutkich pomidorów, ogórków, jabłek, śliwek i moreli. My, dzieci, siadaliśmy na drewnianych taboretach i wybieraliśmy wszytskie obite lub popękane owoce i warzywa - do słojów mogły trafić wyłącznie najlepsze, nie uszkodzone okazy"
"Sielskie smaki" to faktycznie nostalgiczna podróż kulinarna, która zabiera Nas w różne momenty życia. Olia stworzyła niezwykłą książkę opartą na wspomnieniach. Olia w piękny sposób opowiada o kuchni, obyczajach. Jest ich w książce bardzo dużo, co czyni ją naprawdę wyjątkową.
Autorka pochodzi z Ukrainy, przepisy zawarte w Jej książce to powrót do tradycyjnych, regionalnych potraw. Duża część przepisów, receptur jest u Nas nie znana, w sumie kuchnia ukraińska w Polsce jest mało kojarzona Prócz dużej ilości przepisów na m.in kiszonki, zupy, dania główne, są historie.
Desery wyglądają wspaniale, moje serce już skradła strucla makowa, która wygląda genialnie albo drożdżowe knedle jagodowe na parze.
Niektóre potraw śmiało można nazwać comfort food, idealne na jesienne i zimowe dni, które już się do Nas zbliżają. Naleśniki czy puszyste omlety, a może puszyste pampuszki czosnkowe? Brzmi przyjemnie, swojsko i kojąco.
"Na Ukrainie mawia się, że jeśli ktoś radzi sobie z ciastem, potrafi komunikować się z duchami"
Siadam wieczorem z kubkiem herbaty i zaczytuję się w historiach, zachwycam się pięknymi kadrami, nie tylko tymi kulinarnymi ale kadrami z codzienności.
Mając tą książce w ręce mam ochotę przenieść się na chwilę do małego, drewnianego domu, gdzieś na uboczu, gdzie za oknem mam mały ogródek z kolorowymi kwiatami, a świeżo upieczone ciasto drożdżowe budzi mnie ze snu.
Książkę "Sielskie smaki" dostaniecie w internetowej księgarni "Tania Książka", gdzie w dziale poradników, znajdziecie wiele innych wspaniałych książek kulinarnych.
Dziękuję Tania Książka za tą wspaniałą książkę - nic tak nie cieszy, jak pięknie wydane albumy kulinarne.