"Nie od zawsze lubiłam gotować. Był czas, że przygotowanie ryżu i polanie go sosem w proszku było szczytem moich kulinarnych możliwości. Zresztą nie zawracałam sobie tym zbytnio głowy - jedzenie miało tylko napełnić żołądek. Podróże zmieniły wszystko. Nagle otworzył się przede mną zupełnie nowy, kulinarny świat. Nowe smaki, zapachy, doznania."
Bezmięsne gotowanie staje się u Nas coraz bardziej popularne. Częściej jemy warzywa i owoce, szukamy zamienników mięsa - a jest ich obecnie mnóstwo do wyboru.
Dieta roślinna stała się bardzo popularna, przez co na rynku mamy coraz więcej książek z pomysłami, przepisami na roślinne śniadania, lunche czy kolacje.
Dziś mam w rękach książkę blogerki i podróżniczki Karoliny "Vege rozpusta. Wegetariańsko-wegańskie rozkosze". Karolina pisze, że to właśnie podróże zaszczepiły w niej chęć gotowania i eksperymentowania w kuchni. Każda wyprawa, podróż ma swój smak, zapach. I to jest wspaniałe.
Z racji tego, że Karolina jest podróżniczką, Jej książka jest zbiorem przepisów z podroży, tak więc będziemy mieli szansę na kulinarną ucztę z wiele miejsc. Cały kulinarny przewodnik podzielony jest na przystawki, dania główne, desery i dodatki do dań.
Mnie oczywiście najbardziej zainteresowały desery i francuskie crêpes suzette - momentalnie przeniosłam się na paryskie uliczki.
Przy każdym przepisie mamy kilka słów od autorki, mamy zaznaczone czy przepis jest wegański czy wegetariański oraz wskazówki jak możemy dodatkowo urozmaicić bądź zmienić podstawową bazę - i to lubię, dzięki temu zyskujemy za każdym razem inny smak lub po prostu możemy dopasować do Nas.
Vege rozpusta jest nie tylko dla osób, które nie jedzą mięsa - jest skierowana do wszystkich, w końcu Nasza dieta powinna być urozmaicona, pełna smaków.
Książkę Karoliny dostaniecie w internetowej księgarni Tania Książka, jak i wiele innych ciekawych pozycji, i nie tylko kulinarne książki. Warto zaglądnąć do działu z poradnikami, na pewno coś wybierzecie dla siebie.
Ja zabieram się za najlepszą zupę krem ziemniaczaną wg Karlony - bo kto nie kocha ziemniaczków?
Tania Książka, dziękuję za książkę!