Placuszki owsiane z bananem

17 grudnia 2020

 

"I feel so lost sometimes 
Trying to read between the lines I'm waiting here for you 
Giving it all, trying to get through 
And you're treading carefully 
Guarding your heart, hiding from me"
Birdy, Open Your Heart


/około 12 - 15 placuszków/

100g płatków owsianych górskich

200g serka wiejskiego

2 jajka

1 duży, dojrzały banan

1 łyżeczka proszku do pieczenia


opcjonalnie mleko

do pieczenia olej kokosowy

do podania: ulubione owoce, jogurt z wanilią, labneh, syrop klonowy


Do misy malaksera dodajemy kolejno wszytskie składniki; płatki, serek, jaja, banan i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładką konsystencję, w przypadku gdy ciasto jest zbyt gęsto dodajemy mleko.

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, nakładamy ciasto na patelnię - jedna duża łyżka to jeden placek. Smażymy po około 2,5 - 3 minuty z każdej strony, na złoto.


Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami, na zimo równie fajnie smakują.