I’m an ordinary man
Have a look in my eyes
Underneath my skin there is a violence
Ready to make, ready to make, read' ready
To make sense of anyone, anything
Archive, Bullets
Labneh to nic innego, jak ser zrobiony z jogurtów greckich. Potrzebujemy jogurtów greckich i trochę cierpliwości w oczekiwaniu na efekt końcowy. A otrzymamy pyszny, delikatny i kremowy serek. Wprost idealny do kanapek na słodko, tostów francuskich czy naleśników.
800g gęstego jogurtu greckiego
1 płaska łyżeczka soli
Jogurt mieszamy razem z solą. Na miseczkę układamy sitko, na sitko dajemy gazę lub pieluszkę tetrową. Przekładamy jogurt, mocno związujemy i wkładamy do lodówki na całą noc - minimum na 8h.
Konsystencja serka zależy jak długo jogurty są w lodówce, moja ulubiona konsystencja jest po około 16h. Serek jest bardzo kremowy, świetnie się rozsmarowuje. Ideał! Ja go zazwyczaj jem w wersji na słodko; dodaję do niego już na sam koniec np. miód, syrop klonowy, wanilię.
U Nas na stałe wszedł do menu, w szczególności smakuje najmłodszym.