Everyone deserves a chance to
Walk with everyone else
While holding down
A job to keep my girl around
And maybe buy me some new strings
And her and I out on the weekends"
Family of the year, Hero
150 g mąki pszennej
180ml mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
2-3 jabłka
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
do podania: cukier puder, syrop klonowy, syrop daktylowy, świeże owoce..
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ucieramy na tartce na grubych oczkach. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy brązowy cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Białka odzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy olej, pastę waniliową i miksujemy na jednolitą konsystencję, łączymy z mąką. Do masy dodajemy mleko i jabłka. Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą - najlepiej mieszać szpatułką aby jak najdelikatniej wymieszać.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, delikatnie wysmarowanej olejem. Smażymy po około 1,5-2 minuty z każdej strony, na złoto. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, u Nas dziś klasycznie - z cukrem pudrem.