Placuszki jabłkowe

2 grudnia 2020


"Your masquerade I don't wanna be a part of your parade 

Everyone deserves a chance to 

Walk with everyone else 

While holding down 

A job to keep my girl around 

And maybe buy me some new strings 

And her and I out on the weekends"

Family of the year, Hero



150 g mąki pszennej 

180ml mleka

2 jajka

2 łyżki oleju

2-3 jabłka

2 łyżeczki brązowego cukru

1 łyżeczka pasty waniliowej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

szczypta soli

do podania: cukier puder, syrop klonowy, syrop daktylowy, świeże owoce..


Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ucieramy na tartce na grubych oczkach. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy brązowy cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.


Białka odzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy olej, pastę waniliową i miksujemy na jednolitą konsystencję, łączymy z mąką. Do masy dodajemy mleko i jabłka. Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. 

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą - najlepiej mieszać szpatułką aby jak najdelikatniej wymieszać. 


Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, delikatnie wysmarowanej olejem. Smażymy po około 1,5-2 minuty z każdej strony, na złoto. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami, u Nas dziś klasycznie - z cukrem pudrem.