Gofry jabłkowe

7 grudnia 2020

 

"When I get to Warwick Avenue 
meet me by the entrance of the tube 
we can talk things over a little time 
promise me you won't step out of line 
When I get to Warwick Avenue 
please drop the past and be true 
don't think we're okay just because 
I'm here you hurt me bad but I won't shed a tear"
Duffy, Warwick Avenue


Gofry u Nas w domu są przynajmniej raz w tygodniu! Te wyszły wyjątkowo smaczne, może w dużej mierze przez jabłka, które uzbieraliśmy sami na działce. Były słodkie, czerwone i wspaniale pachniały! Gofry to świetny pomysł na śniadanie, szybką przekąskę czy lekką kolację. Wyjątkowego smaku dodaje woda z kwiatów pomarańczy - zobaczycie jak będziecie przyrządzać ten mus, nie będziecie mogli przestać go wyjadać łyżeczką z garnka.


80g mąki pszennej

70g płatków owsianych

80g masła

2 jajka

3 duże jabłka

1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Zaczynamy od włączenia gofrownicy, aby była mocno rozgrzana.

Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy, ekstrakt z wanilii. Dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut, do momentu aż jabłka nie będą miękkie. Następnie miksujemy je na mus.


Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Mąkę łączymy z płatkami (płatki możemy też lekko zblendować aby były drobniejsze kawałki), dodajemy jajka, ostudzone masło i mus. Dokładnie całość mieszamy.


W gofrownicy układamy porcję ciasta (ja robię małe gofry, dodaję 1-2 łyżki na porcję),pieczemy około 5-6 minut. Proszę uważać na pieczenie; każda gofrownica jest inna, ma inną moc. 


Po upieczeniu studzimy na kratce. Podajemy same, posypane z cukrem pudrem lub owocami.