Gofry u Nas w domu są przynajmniej raz w tygodniu! Te wyszły wyjątkowo smaczne, może w dużej mierze przez jabłka, które uzbieraliśmy sami na działce. Były słodkie, czerwone i wspaniale pachniały! Gofry to świetny pomysł na śniadanie, szybką przekąskę czy lekką kolację. Wyjątkowego smaku dodaje woda z kwiatów pomarańczy - zobaczycie jak będziecie przyrządzać ten mus, nie będziecie mogli przestać go wyjadać łyżeczką z garnka.
80g mąki pszennej
70g płatków owsianych
80g masła
2 jajka
3 duże jabłka
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zaczynamy od włączenia gofrownicy, aby była mocno rozgrzana.
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy, ekstrakt z wanilii. Dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut, do momentu aż jabłka nie będą miękkie. Następnie miksujemy je na mus.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Mąkę łączymy z płatkami (płatki możemy też lekko zblendować aby były drobniejsze kawałki), dodajemy jajka, ostudzone masło i mus. Dokładnie całość mieszamy.
W gofrownicy układamy porcję ciasta (ja robię małe gofry, dodaję 1-2 łyżki na porcję),pieczemy około 5-6 minut. Proszę uważać na pieczenie; każda gofrownica jest inna, ma inną moc.
Po upieczeniu studzimy na kratce. Podajemy same, posypane z cukrem pudrem lub owocami.