Pomysł na śniadanie: Jogurt z karmelizowaną gruszką w wodzie pomarańczowej

23 października 2020

"I would like to leave this city 
This old town don't smell too pretty and 
I can feel the warning signs running around my mind 
And when I leave this island 
I book myself into a soul asylum 
I can feel the warning signs running around my mind"
Aurora Aksnes, Half the World Away


/1 porcja/

1 gruszka

1 ulubiony jogurt naturalny lub kokosowy

2 łyżeczki pistacji

1 duża łyżka wody pomarańczowej, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżeczka ekstraktu/esencji z wanilii (najlepszy przygotowany w domu!), kawałek masła


Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w miarę równe plasterki. Na patelni rozgrzewamy kawałek masła, dodajemy wodę, cukier,  wanilię a następnie układamy plasterki gruszki i pieczemy do momentu aż będą złote. Obsmażamy z obu stron.


W miseczce układamy jogurt, na wierzch układamy gruszkę i posypujemy pistacjami. Pycha!