Książka - Nigel Slater "Zielona sztuka. Jesień, zima"

27 października 2020




 

"Gdy zaczyna się robić zimno zaczynamy jeść inaczej. Zmiana nadchodzi w późnoletnie wieczory, gdy wyczuwamy łagodną odległą woń dymu w chłodniejszym raptem powietrzu. Dzień lub dwa później po parkach i ogrodach zaczyna się unosić wilgotna mgiełka o grzybowym zapachu. Po cichu liści z żółtych stają się orzechowo-brązowe. Znów przychodzi jesień. Można tylko westchnąć, uśmiechnąć i otworzyć butelkę. Dla wielu osób jesień oznacza koniec roku".


Dawno u mnie nie pojawiały się dla Was krótkie recenzje książek. Już to na spokojnie nadrabiamy. Dziś chciałam Wam pokazać książkę, która mnie zachwyciła, mianowicie - Nigel Slater "Zielona sztuka. Jesień, zima" z internetowej księgarni Tania Książka!





Jest kontynuacja już  bestsellerowych książek Jedz i Zielona uczta: wiosna lato. Cała seria to zbiór prostych przepisów na szybkie dania, które przygotujemy z sezonowych warzy i owoców, czyli najlepiej! Książka jest nowością, więc szukajcie jej w dziale nowości w księgarni Taniaksiazka.pl


Nigel to popularny brytyjski autor, dziennikarz i krytyk kulinarny. Jest autorem nie tylko wielu książek  ale i artykułów o tematyce żywieniowej.


Książka podzielona jest na rozdziały: Zima za pasem, z patelni, na toście, z piekarnika, z talerza, w cieście, chochlą, na kuchence, na deser.


Szczerze, to najbardziej zachwyciła mnie część o deserach! Kruszonkę kocha każdy, prawda? Śliwki z kruszonką mogą być idealne zarówno na deser jak i długie, leniwe niedzielne śniadanie, z dobrą kawą.


Zdjęcia w książce tylko zachęcają do zrobienia całego lunchu, obiadu z tą książką! Odpowiedzialny jest za nie Jonathan Lovekin. Są proste, nie przekombinowane, skupiające się na tym co najważniejsze, na zawartości talerza, bez zbędnych dodatków, akcesoriów. Mam wrażenie, że dania od odrazu są podane do zjedzenia.


Przepisy w książce jak już wspomniałam są genialnie proste! Większość składników na pewno macie dostępne w Waszej kuchni, lub dostaniecie je w każdym sklepie. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem, informacją o ilości porcji i krótkim zdaniem od autora czego możemy się spodziewać np "Sycący makaron. Łagodny smak sera i kalafiora" w tym wypadku opis dotyczy makaronu orecchiette z kalafiorem i serem, na liście składników jest też masło i śmietanka, więc można zobaczyć wyobrazić końcowy efekt, prawda?


Moje jesienne menu dzięki tej książce nabierze smaku i innego wymiaru. 

P.S. Książkę znajdziecie w dziale przepisy na TaniaKsiazka.pl! 🖤