Sublime & silence
Autour de toi tout tremble
Et tout finit
C'est à moi que tu penses
À nos ivresses blanches
Je fuis Paris
Le vide aurait suffi
Le vide aurait suffi
Julien Doré, Sublime & silence
/1 solidna porcja/
70g mąki pszennej
3 jajka
120ml mleka roślinnego (można użyć krowiego)
1 płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
do podania: 2-3 śliwki, 1-2 figi lub inne dozwolone, ulubione owoce - najlepiej sezonowe! Jogurt, labneh..
Zaczynamy od piekarnika - nagrzewamy do 200 stopni. Wsadzamy patelnię żeliwną.
Jajka miksujemy z mlekiem, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy na gładką masę, bez grudek. Odstawiamy do momentu aż piekarnik i patelnia nie będą nagrzane.
Patelnię - dno i boki smarujemy oliwą z oliwek. Delikatnie wlewamy masę jajeczną, układamy śliwki, figi. Pieczemy przez około 20-22 minuty. Boki będą uniesione do góry, a skórka z góry złocista.
U mnie podany z jogurtem naturalnym i wanilią.