Dutch baby, pieczony naleśnik ze śliwkami i figami

17 października 2020

 


Sublime & silence 

Autour de toi tout tremble 

Et tout finit 

C'est à moi que tu penses 

À nos ivresses blanches 

Je fuis Paris 

Le vide aurait suffi 

Le vide aurait suffi

Julien Doré, Sublime & silence


/1 solidna porcja/

70g mąki pszennej

3 jajka

120ml mleka roślinnego (można użyć krowiego)

1 płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

szczypta soli

do podania: 2-3 śliwki, 1-2 figi lub inne dozwolone, ulubione owoce - najlepiej sezonowe! Jogurt, labneh..


Zaczynamy od piekarnika - nagrzewamy do 200 stopni. Wsadzamy patelnię żeliwną.

Jajka miksujemy z mlekiem, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy na gładką masę, bez grudek. Odstawiamy do momentu aż piekarnik i patelnia nie będą nagrzane.

Patelnię - dno i boki smarujemy oliwą z oliwek. Delikatnie wlewamy masę jajeczną, układamy śliwki, figi. Pieczemy przez około 20-22 minuty. Boki będą uniesione do góry, a skórka z góry złocista.

U mnie podany z jogurtem naturalnym i wanilią.