Chałka z ricottą i figami

21 września 2018


"We know full well there's just time.
So is it wrong to dance this line?
If your heart was full of love,
Could you give it up?

'Cause what about, what about Angels?
They will come, they will go, make us special.
Don't give me up.
Don't give...
Me up."
Birdy, Not About Angels

/propozycja na 1 osobę/

2 kawałki chałki
1 dojrzała figa
100g sera ricotta
1 łyżeczka orzeszków pinii
2 łyżeczki miodu
1 mała, płaska łyżeczka pasty waniliowej
sok z 1/2 cytryny


Przygotowujemy dwie kanapki z chałki. Miód mieszamy z wanilią oraz z sokiem z cytryny. Orzeszki podpiekamy na suchej patelni na złoto.

Chałkę grubo smarujemy serkiem ricotta, układamy cienko pocięte figi, obsypujemy uprażonymi orzeszkami pinii, na koniec hojnie polewamy cytrynowym miodem.
(Istny raj na talerzu..)