Krem z kurek i ziemniaków

22 września 2018

"Help, I have done it again
I have been here many times before
Hurt myself again today
And, the worst part there's no-one else to blame

Be my friend
Hold me, wrap me up
Enfold me
I am small
and needy
Warm me up
And breathe me"
Sia, Breathe Me



200g kurek
200g ziemniaków
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
450ml bulionu
2 liście laurowe
świeżo mielony pieprz, sól morska
masło

Kurki dokładnie oczyszczamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy kawałek masła, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, seler, przesmażamy a następnie dodajemy kurki. Smażymy około 10 minut na wolnym ogniu.

Do garnka wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, pokrojone w nie dużą kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie dorzucamy kurki (kilka możemy zostawić do dekoracji). Wszystko chwilę mieszamy, a następnie miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem (wierzch możemy udekorować najładniejszym kurkami).