"He could be a stranger you gave a second glance
He could be a trophy of a one night stand
He could have your humour, but I don't understand
Cos He'll never love you like I can, can, can"
Sam Smith, Like I Can
230g mąki
130g masła
2 żółtka
4 łyżki lodowatej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1 pęczek botwinki
1 pęczek koperku
200g śmietany 12 %
2 jajka
50g koziego sera
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
Botwinkę myjemy i suszymy. Odkładamy na bok.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokrojone w kostkę
masło, żółtka, wodę, sól, i ostrą paprykę. Wszystko zagniatamy na gładkie
ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania
nadzienia.
Botwinkę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzane
masło i smażymy przez chwilę. Po tym czasie odstawiamy na bok. Jajka mieszamy razem ze śmietanę, solą, pieprzem
i papryką. Ser kroimy w cienkie plastry. Koperek drobno siekamy i dodajemy do
masy jajecznej
Formę do tarty wyklejamy ciastem, i podpiekamy w nagrzanym
do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Po tym czasie, na podpieczony
spód układamy botwinkę, ser i całość zalewamy masą jajeczną. Pieczemy przez
około 30 minut.