Tort z mascarpone, karmelizowanymi orzechami i karmelem!

26 kwietnia 2015



"Say. Do you wanna play for love?
Wanna play for love?
Say.Do you wanna play for love?
Wanna play for love?"
Lucia, Silence


200g herbatników
160g masła
500g mascarpone
200g śmietany 12%
200ml śmietany 30%
210g drobnego cukru
100g cukru pudru
5 jajek
1 laska wanilii
200g orzechów
1 łyżka miodu



200g herbatników
70g masła

Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki kruszymy za pomocą blendera. Łączymy herbatniki z masłem i wylepiamy tortownicę (śr 25cm). Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika, i pieczemy około 10 minut. Studzimy.

500g mascarpone
200g śmietany 12%
100g cukru pudru
5 jajek
1 laska wanilii

Mascarpone mieszamy ze śmietaną, jajkami  cukrem pudrem oraz ziarenkami z laski wanilii. Masę przelewamy do tortownicy z wystudzonymi herbatnikami. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku, przez około 60 minut.



200g orzechów (dowolne)
60g drobnego cukru

Orzechy podprażamy na suchej patelni, następnie dodajemy cukier i lekko karmelizujemy. Odkładamy na bok.

150 drobnego cukru
90g masła
200ml śmietany 30%
1 łyżka miodu

W rondelku z grubym dnem karmelizujemy  cukier, następnie dodajemy masło, i mieszamy na gładką masę. Partiami, cały czas mieszając dodajemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód, i dokładnie mieszamy. Wystudzone ciasto, delikatnie oddzielamy nożem od foremki. Wierzch posypujemy karmelizowanymi orzechami i całość zalewamy karmelem. Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny.