"Say. Do you wanna play for love?
Wanna play for love?
Say.Do you wanna play for love?
Wanna play for love?"
Lucia, Silence
200g herbatników
160g masła
500g mascarpone
200g śmietany 12%
200ml śmietany 30%
210g drobnego cukru
100g cukru pudru
5 jajek
1 laska wanilii
200g orzechów
1 łyżka miodu
200g herbatników
70g masła
Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki kruszymy za pomocą
blendera. Łączymy herbatniki z masłem i wylepiamy tortownicę (śr 25cm).
Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika, i pieczemy około 10 minut.
Studzimy.
500g mascarpone
200g śmietany 12%
100g cukru pudru
5 jajek
1 laska wanilii
Mascarpone mieszamy ze śmietaną, jajkami cukrem pudrem oraz ziarenkami z laski wanilii.
Masę przelewamy do tortownicy z wystudzonymi herbatnikami. Pieczemy w nagrzanym
do 160 stopni piekarniku, przez około 60 minut.
200g orzechów (dowolne)
60g drobnego cukru
Orzechy podprażamy na suchej patelni, następnie dodajemy
cukier i lekko karmelizujemy. Odkładamy na bok.
150 drobnego cukru
90g masła
200ml śmietany 30%
1 łyżka miodu
W rondelku z grubym dnem karmelizujemy cukier, następnie dodajemy masło, i mieszamy
na gładką masę. Partiami, cały czas mieszając dodajemy śmietankę. Zdejmujemy z
ognia i dodajemy miód, i dokładnie mieszamy. Wystudzone ciasto, delikatnie oddzielamy nożem od foremki.
Wierzch posypujemy karmelizowanymi orzechami i całość zalewamy karmelem.
Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny.