Tort z borówkami i kremem mascarpone! To już rok..

9 czerwca 2013


Szeptem na ucho powiem że...



5 jajek
160g cukru
110g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej

500g mascarpone
3 łyżki curku pudru
amaretto
250g borówek amerykańskich
2 brzoskwinie


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę dodajemy do białka stopniowo, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 40-45 minut do tzw suchego patyczka, na złoto.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i z wysokości mniej więcej kolan puszczamy tortownicę na podłogę.Następnie wsadzamy spowrotem do wyłączonego ale uchylonego piekarnika, pozostawiamy go tam do wystudzenia.

Biszkopta oddzielamy od tortownicy, przekrajamy na 3 równe blaty. 

Ser mascarpone mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru, dodajemy amaretto do smaku. Wsadzamy do lodówki na około 1 godzinę. 

Układamy pierwszy blat, smarujemy kremem, nakładamy kolejny blat i porcje kremu, blat biszkoptu i cały tort smarujemy dokładnie resztą kremu. 

Borówki płukamy, dokładnie osuszamy i układamy na wierzch tortu, brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki lub wycinamy foremkami serduszka.

Smacznego!


***
365 dni
76 przepisów
niezliczone ilości wykorzystanej mąki
tysiące jaj
kilogramy cukru
kilkadziesiąt kostek masła

the best of soulstorm everywhere



Dziękuję :)