Tarta z kurczakiem i fetą

25 czerwca 2012
"Jedz mniej, bramy raju są wąskie." - Archibald Joseph Cronin



Kruchy spód
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50-60 g wody
odrobina soli

Nadzienie

1 pierś z kurczaka
1/2 opakowania sera typu feta
papryka
3-4 pomidorki koktajlowe
2 duże jajka
1 opakowanie jogurtu naturalnego
cebula dymka
świeży tymianek i czarnuszka do ozdoby



Na blat nasypujemy mąkę, dodaję sól i masło. Najpierw całość siekamy nożem by masło było w małych kawałkach a potem dodać żółtko i wodę i zagniatać aż będzie gładkie. 

Chowamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie rozwałkować ciasto i wylepić formę. Po nakłuwać widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 15- 20 minut, do uzyskania złotego koloru.

W między czasie smażymy kurczaka na oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw, ja użyłam mieszkanki przypraw "małgorzatki". Fetę kroimy w kostkę.Paprykę kroimy w formie okręgów. Pomidorki koktaljowe kroimy na pół. Przygotowujemy sos: jajka ubijamy z jogurtem naturalnym, dodajemy sól i pieprz. Dodatkowo można dodać trochę gałki muszkatołowej.

Na zapieczony spód kładziemy farsz. Na początku kurczak, potem feta. Całość zalewamy sosem. Układamy paprykę, pomidorki. Kilka kawałków fety, które posypujemy czarnuszką. W kilka mijesc układamy cebulkę dymkę drobno pokrojoną. Na koniec układamy gałązki świeżego tymianku.

Całość wstawiamy do piekarnika i  zapiekamy jeszcze przez 30 minut.




10 komentarzy:

  1. czy można użyć gotowego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz gotowe ciasto kruche to tak, ale to ciasto naprawdę wyrabia się w 10 minut a jest pyszne ;)

      Usuń
    2. wielkie dzięki :) wygląda pysznie, zamierzam spróbować swoich sił i zrobić sama ciasto.

      Usuń
  2. wyszło fantastycznie! :) dodałam jeszcze pokrojone oliwki, a zamiar pomidorów koktajlowych dałam zwykłe pokrojone w dość drobną kostkę. rodzina zachwycona! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. What's up, just wanted to say, I enjoyed this blog post. It was practical. Keep on posting!
    Also visit my web site ... dobre bramy rolowane

    OdpowiedzUsuń
  4. Podane składniki są na jaką wielkość formy do tarty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie starczy na 28cm, a nawet 31cm (ikea). :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie tarty:)
    Do takiej dodaję jeszcze właśnie szpinak ;)

    Miłego piątku :)

    OdpowiedzUsuń