Szybkie ciasto jogurtowe!

04 lipca 2012
"No one no one no one 
Can get in the way of what I’m feeling 
No one no one no one 
Can get in the way of what I feel for you 
You you 
Can get in the way of what I feel for you"
Alicia Keys, No one





Składniki
1 mały (do 200 g) kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. 
3 kubeczki mąki
2 i 1/2 kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
Kubeczek po jogurcie jest miarką wszystkich innych składników.
Mieszamy  mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę*. Przekładamy do niedużej foremki i pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Gdy już ostygnie, posypujemy cukrem pudrem, lekko ciepłe jest najpyszniejsze. I gotowe. Prawda,że szybko?


To ciasto wydaje się być idealną bazą pod ciasta z letnimi owocami, zamierzam je wykorzystać tak szybko jak dostanę koszyczek malin, które uwielbiam.


*Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Tylko wymieszać! 


3 komentarze:

  1. oj jakie piękne serducho :) rzeczywiście efektowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. porwałabym takie pyszne serducho !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już któryś raz robię i zawsze wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń