Quiche lorraine z cebulą i boczkiem! Tarta cebulowa!

02 grudnia 2012

"Jedzenie wypełnia pustkę" 
- Edie Britt, Desperate Housewives



Kruchy spód
250 g mąki pszennej
125 g masła
2-3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli


Nadzienie
5 dużych cebul
15 dag boczku
10 dag sera żółtego
1 jogurt naturalny
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Składniki na ciasto łączymy i energicznie zagniatamy ciasto, na końcu dodajemy śmietanę. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno się lepić do rąk. Wylepiamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoty kolor.

Cebulę dusimy na maśle, dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek. Całość razem dusimy do miękkości  cebula nie może z ciemnieć ani się przypalić. Jogurt mieszamy z jajkiem, dodajemy sól, pieprz, gałkę. Na podpieczony spód układamy  starty żółty ser, cebulę z boczkiem. Zalewamy masą jogurtowo-jajeczną. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach. Podajemy lekko ostudzoną! 





7 komentarzy:

  1. Jak to przepysznie wygląda... Mogę wpaść na kawałek? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie! Też chętnie bym zjadła :) Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! Cebulowy to mój ulubiony.
    Pyszności u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne zdjęcia, sposród wszystkich zdjęc tart z boczkiem jakie znalazłam na google obrazki, te skusiły mnie najbardziej!a sama tarta wyśmienita!robie z tego przepisu bardzo często i jest przepyszna, wyborna z kieliszkiem białego wina! osobiście wole bardziej taka tarte niz pizze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!

      Bardzo mi miło, zapraszam Cię do korzystania z innych przepisów!

      pozdrawiam i mam nadzieje do usłyszenia!

      Usuń
  5. jeden jogurt naturalny tzn. mały duży???

    OdpowiedzUsuń