"Jedzenie wypełnia pustkę"
- Edie Britt, Desperate Housewives
Kruchy spód
250 g mąki pszennej
125 g masła
2-3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Nadzienie
5 dużych cebul
15 dag boczku
10 dag sera żółtego
160g jogurtu naturalnego (lub opakowanie 180g)
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki na ciasto łączymy i energicznie zagniatamy ciasto, na końcu dodajemy śmietanę. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno się lepić do rąk. Wylepiamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoty kolor.
Cebulę dusimy na maśle, dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek. Całość razem dusimy do miękkości cebula nie może z ciemnieć ani się przypalić. Jogurt mieszamy z jajkiem, dodajemy sól, pieprz, gałkę. Na podpieczony spód układamy starty żółty ser, cebulę z boczkiem. Zalewamy masą jogurtowo-jajeczną. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach. Podajemy lekko ostudzoną!