Tarta z grillowanym łososiem i rukolą!

13 stycznia 2013

"Leave us alone 
Everything we build up dem want trample down 
Da one without a sin hafi cast the first stone 
Dem can't do it all-no-dem ina dread man zone"
Gentleman, Leave us alone




250 g mąki pszennej
125 g masła
2-3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
200 g łososia
1 mały pomidor
garść rukoli
2 jajka
1 mały jogurt naturalny
sól, pieprz, czarnuszka 

Składniki na ciasto łączymy i energicznie zagniatamy ciasto, na końcu dodajemy śmietanę. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno się lepić do rąk. Formę do tarty wylepiamy  ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, i pieczemy ok 15- 20  minut  na złoty kolor.
Łososia grillujemy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidor kroimy na małe kawałki. Jaja mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
Na upieczony spód rozkładamy łososia (bez skóry), pomidora oraz rukolę, całość zalewamy masą jajeczną, posypujmy czarnuszką. Zapiekamy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.