Tarta z grillowanym łososiem i rukolą!

13 stycznia 2013

"Leave us alone 
Everything we build up dem want trample down 
Da one without a sin hafi cast the first stone 
Dem can't do it all-no-dem ina dread man zone"
Gentleman, Leave us alone




250 g mąki pszennej
125 g masła
2-3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
200 g łososia
1 mały pomidor
garść rukoli
2 jajka
1 mały jogurt naturalny
sól, pieprz, czarnuszka 

Składniki na ciasto łączymy i energicznie zagniatamy ciasto, na końcu dodajemy śmietanę. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno się lepić do rąk. Formę do tarty wylepiamy  ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, i pieczemy ok 15- 20  minut  na złoty kolor.
Łososia grillujemy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidor kroimy na małe kawałki. Jaja mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
Na upieczony spód rozkładamy łososia (bez skóry), pomidora oraz rukolę, całość zalewamy masą jajeczną, posypujmy czarnuszką. Zapiekamy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


6 komentarzy:

  1. bardzo fajnie połączenie składników, uwielbiam takie tarty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie! Zakochałam się. Ok, czyli do listy przyrządów kuchennych do kupienia muszę dopisać formę do tarty...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie smakowite tarty :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna, wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń