Ciasto na pizze - cienka i chrupiąca pizza!

14 stycznia 2013

"When the skies are grey and all the doors are closing
And the rising pressure makes it hard to breathe
Well, all I need is a hand to stop the tears from falling
I will find him, will find him next to me"
Emeli Sandé, Next To Me



500 g mąki pszennej
1 torebeczka suszonych drożdży (7g)
300 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek

Suszone drożdże wsypujemy do letniej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Przesiewamy mąkę do dużej miski, mieszamy z solą. W mące robimy wgłębienie i wlewamy powoli wodę z drożdżami, delikatnie mieszając łyżką. Gdy składniki dobrze się już połączą, wyjmujemy na podsypany blat mąką i wyrabiamy energicznie ciasto, do momentu gdy będzie gładkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulę i smarujemy oliwą. Wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godzina. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i na podsypanej stolnicy wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, w wielkość według uznania. Układamy ulubione dodatki i pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 255 stopni.