"When the skies are grey and all the doors are closing
And the rising pressure makes it hard to breathe
Well, all I need is a hand to stop the tears from falling
I will find him, will find him next to me"
Emeli Sandé, Next To Me
500 g mąki pszennej
1 torebeczka suszonych drożdży (7g)
300 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek
Suszone drożdże wsypujemy do letniej wody, dodajemy cukier i
2 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Przesiewamy mąkę do dużej miski, mieszamy z solą. W mące
robimy wgłębienie i wlewamy powoli wodę z drożdżami, delikatnie mieszając
łyżką. Gdy składniki dobrze się już połączą, wyjmujemy na podsypany blat mąką i
wyrabiamy energicznie ciasto, do momentu gdy będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto formujemy w kulę i smarujemy oliwą. Wkładamy do miski i odstawiamy w
ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godzina. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i na podsypanej stolnicy
wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, w
wielkość według uznania. Układamy ulubione dodatki i pieczemy ok 8-10 minut w
piekarniku nagrzanym do 255 stopni.