Zupa cebulowa!

9 stycznia 2013
"I keep on fallin', in and out of love with you
I never loved someone the way that i'm lovin' you"
Alicia Keys,Fallin



1 kg cebuli
1 l bulionu drobiowego lub wołowego
masło
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
1 -2 łyżeczki bazylii
 płatki chili
rozmaryn

Cebulę siekamy w piórka, dusimy na dużej patelni , na rozgrzanym maśle. Przygotowujemy bulion – u mnie rosół z dnia poprzedniego – może być przygotowany wywar z kostki, lub należy przygotować wywar samodzielnie na porcji rosołowej – poduszoną cebulę dodajemy do buliony. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i płatkami chili, na sam koniec dorzucam gałązkę świeżego rozmarynu. Zupę gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, następnie podkręcamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień, przed podaniem zagotować i podawać gorącą.