Babeczki ze śliwkami w kremie wanilowo-cynamonowym

22 września 2012
"Nawet kiedy już przestałam mówić, odkryłam, że cały czas rozbrzmiewam słowami."
- Jedz,módl się,kochaj





Kruche babeczki
250 g mąki pszennej
125 g masła
2-3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
2-3 łyżki cukru pudru

Krem/sos
2 jajka
 1 mały jogurt naturalny
4 łyżki mąki pszennej
3-4 kopiaste łyżki cukru pudru
1-2 łyżki cukru waniliowego
½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo
10-12 śliwek węgierek


Ciasto zagniatamy w gładką masę, nie lepiącą się do rąk. Śliwki myjemy, wycinamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Jogurt miksujemy z jajkiem, mąką, cukrem pudrem, wanilią i cynamonem, na sos bez grudek. Foremki do babeczek wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na złoty kolor. Na upieczone spody nakładamy śliwki, zalewamy sosem – ok 2 łyżeczki na babeczkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Z tej ilości ciasta wyszło mi 40 babeczek :)

6 komentarzy:

  1. bardzo apetycznie zapowiadające się babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie, a lista składników przekonuje mnie, że smak skutecznie zniewala podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnością informuję, że wytypowałam Twojego pysznego bloga do nagrody VERSATILE BLOGGER AWARD :)
    http://paranojepodniebienia.blogspot.com/2012/09/niespodziewana-nominacja.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne polaczenie i cudne babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne polaczenie i cudne babeczki!

    OdpowiedzUsuń