Zupa krem z zielonych szparagów

26 czerwca 2012

"Bo serce nie jest sługa, nie zna, co to pany, I nie da się przemocą okuwać w kajdany." 
-Adam Mickiewicz, Pan Tadeusz (III Umizgi, wersy: 490, 491)




Składniki
1 pęczek szparagów
2 szklanka bulionu (może być rosół, lub bulion przygotowany na bazie kostki rosołowej)
1 cebula
1 serek topiony
sól, pieprz

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy na osolonej wodzie do momentu aż będą miękkie. Następnie oddcedzamy. Dodajemy bulion, i miksujemy na krem. Dodajemy serek topiony , oraz przyprawy do smkau,dalej miksujemy. Jeśli uważamy,że krem jest za gęsty dodajemy bulionu. Podajemy jeszcze ciepły, jako dodatek liść bazyli lub liść limonki. Dodatkową alternatywą może być ułożone jajko sadzone lub tost. Porcja na około 2- 3 osoby. Pycha!