Wegańskie placuszki bananowe

5 grudnia 2022


"I still remember 

Third of December 

Me in your sweater 

You said it looked better 

On me than it did you 

Only if you knew How much I liked you 

But I watch your eyes"

Conan Gray, Heather


Niedzielne śniadania są zawsze najlepsze…Zawsze można przygotować mnóstwo placuszków i zajadać z ulubionymi dodatkami. Moje ulubione ostatnio dodatki to skyr, syrop klonowy i drobno posiekane orzeszki.


/Przepis na około 20 sztuk/


300g mąki pszennej
2 bardzo dojrzałe banany
2 niepełne szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Olej do pieczenia
Do podania ulubione dodatki np. skyr, świeże owoce, syrop klonowy, orzeszki..itp

Banana dokładnie rozgniatamy widelcem na masę bez grudek. Dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii, mieszamy dokładnie.

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia. Łączymy z masą bananową. (Ciasto będzie dość gęste)

Rozgrzewamy patelnię, natłuszczamy ją delikatnie natłuszczamy ją olejem. Nakładamy porcje ciasta, smażymy placuszki na średnim ogniu po około 1,5-2 minuty z jednej strony..

Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami..