"I still remember
Third of December
Me in your sweater
You said it looked better
On me than it did you
Only if you knew How much I liked you
But I watch your eyes"
Conan Gray, Heather
Niedzielne śniadania są zawsze najlepsze…Zawsze można przygotować mnóstwo placuszków i zajadać z ulubionymi dodatkami. Moje ulubione ostatnio dodatki to skyr, syrop klonowy i drobno posiekane orzeszki.
300g mąki pszennej
2 bardzo dojrzałe banany
2 niepełne szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olej do pieczenia
Do podania ulubione dodatki np. skyr, świeże owoce, syrop klonowy, orzeszki..itp
Banana dokładnie rozgniatamy widelcem na masę bez grudek. Dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii, mieszamy dokładnie.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia. Łączymy z masą bananową. (Ciasto będzie dość gęste)
Rozgrzewamy patelnię, natłuszczamy ją delikatnie natłuszczamy ją olejem. Nakładamy porcje ciasta, smażymy placuszki na średnim ogniu po około 1,5-2 minuty z jednej strony..
Olej do pieczenia
Do podania ulubione dodatki np. skyr, świeże owoce, syrop klonowy, orzeszki..itp
Banana dokładnie rozgniatamy widelcem na masę bez grudek. Dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii, mieszamy dokładnie.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia. Łączymy z masą bananową. (Ciasto będzie dość gęste)
Rozgrzewamy patelnię, natłuszczamy ją delikatnie natłuszczamy ją olejem. Nakładamy porcje ciasta, smażymy placuszki na średnim ogniu po około 1,5-2 minuty z jednej strony..
Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami..