"I can make you mine, taste your lips of wine
Anytime night or day
Only trouble is, gee whiz
I'm dreamin' my life away
I need you so that I could die
I love you so and that is why
Whenever I want you, all I have to do is
Drea-ea-ea-ea-eam, dream, dream, dream Drea-ea-ea-ea-eam"
The Everly Brothers - All I Have To Do Is Dream
500g mąki
12 soli
310 ml ciepłej wody
15g cukru
7 suszonych drożdży
20 ml oliwy z oliwek
15g cukru
7 suszonych drożdży
20 ml oliwy z oliwek
Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier, drożdże i oliwę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do dużej misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól i zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto nacieramy delikatnie oliwą, układamy w czystej misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę - powinno urosnąć dwa razy.
Po tym czasie wbijamy pięść w ciasto, aby usunąć powietrze. Wykładamy ciasto na oprószony blat mąką i wyrabiamy szybko ciasto. Następnie wykładamy je na blaszkę (placek o 30x20cm) lub układamy w foremce. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie układamy wybrane przez Nas dodatki i polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.