Focaccia

23 sierpnia 2021

"I can make you mine, taste your lips of wine 
Anytime night or day 
Only trouble is, gee whiz 
I'm dreamin' my life away 
I need you so that I could die 
I love you so and that is why 
Whenever I want you, all I have to do is 
Drea-ea-ea-ea-eam, dream, dream, dream Drea-ea-ea-ea-eam"
The Everly Brothers - All I Have To Do Is Dream


500g mąki
12 soli
310 ml ciepłej wody
15g cukru
7 suszonych drożdży
20 ml oliwy z oliwek

Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier, drożdże i oliwę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 


Do dużej misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól i zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto nacieramy delikatnie oliwą, układamy w czystej misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę - powinno urosnąć dwa razy.

Po tym czasie wbijamy pięść w ciasto, aby usunąć powietrze. Wykładamy ciasto na oprószony blat mąką i wyrabiamy szybko ciasto. Następnie wykładamy je na blaszkę (placek o 30x20cm) lub układamy w foremce. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po tym czasie układamy wybrane przez Nas dodatki i polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.