"Weganizm daje mi mnóstwo energii i dobre samopoczucie. Na wyeliminowanie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego zdecydowałam się jednak nie tylko ze względu na korzyści zdrowotne, ale także z powodów ekologicznych i etycznych."
Dziś mam przed sobą książkę Darii @ekocntryczka - "Ekocentryczka w kuchni". Książka jest w duchu less waste - roślinnie - sezonowo czyli cała kuchnia Darii.
Książka jest podzielona na pory roku, dzięki temu wyciśniemy wszystko co najlepsze z sezonowych warzyw i owoców.
Kolejny rozdział poświęcony jest kiszonkom oraz kilka praktycznych porad na temat less weste - np. jak mrozić, jak oszczędzać energię itp, wszystko to zdecydowanie ułatwi Ci przygodę z kuchnią i zmianami, za które odwdzięczy się nam planeta. Pamiętaj, nawet najmniejsza zmiana jest dobra.
Każdy w książce znajdzie coś dla siebie około 80 przepisów- coś na śniadanie, kolację, lunch i coś na słodko. Przepisy są proste, ze składników dostępnych praktycznie wszędzie.
Znajdziecie przepisy między innymi na; sałatkę z grillowanymi brzoskwiniami, makaron z cukinii z pesto bazyliowym, wegańską szakszukę.
Zawsze jest podana ilość jaką otrzymamy z przepisu, dzięki temu zdecydowanie prościej i łatwiej zarządzać naszym menu - warto też robić zakupy z listą - zmniejszamy ryzyku nie wykorzystania zakupionych produktów, w szczególności tych świeżych jak warzywa, owoce itp.
Darię miałam możliwość kilka razy spotkać w krakowskich miejscówkach - jest to bardzo pozytywna, uśmiechnięta dziewczyna, która prócz roślinnej kuchni, eko życia promuje bieganie i dbanie o siebie - zaglądnijcie koniecznie do Niej na Instagram.
Poradnik kupicie w internetowej księgarni Tania Książka, zobaczcie też inne pozycje z działu kuchni i kulinariów, jest w czym wybierać.