"Home again
Home again
One day I know
I'll feel home again
Born again
Born again
One day I know
I'll feel strong again"
Michael Kiwanuka, Home Again
/Z przepisu wychodzi 9-12 bułeczek/
Zaczyn
12g suchych drożdży
150 ml cieplej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
Zaczyn
12g suchych drożdży
150 ml cieplej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
Przygotowujemy zaczyn; wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Ciasto
390g mąki
60g cukru
100ml napoju sojowego (sprawdzi się też inne roślinne)
50ml oleju rzepakowego
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (ja użyłam Jasmeen)
szczypta soli
Nadzienie
450g jagód
cukier (do smaku)
Nadzienie
450g jagód
cukier (do smaku)
Kruszonka
60g mąki
40g cukru
20ml oleju rzepakowego
Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn, napój roślinny, olej, cukier, wodę z kwiatów pomarańczy i szczyptę soli.
60g mąki
40g cukru
20ml oleju rzepakowego
Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn, napój roślinny, olej, cukier, wodę z kwiatów pomarańczy i szczyptę soli.
W misie robota wyrabiany elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę, do podwojenia objętości.
Na blacie podsypanym mąką wykładamy ciasto, formujemy rulon i dzielimy na 9 kawałków. Formujemy równe kule, delikatnie spłaszczamy, układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Delikatnie smarujemy wodą.
W między czasie robimy kruszonkę; wszystkie składniki mieszamy i rozcieramy w palcach. Jagody mieszamy z cukrem.
W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienie, nakładamy dużo jagód, posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach(góra dół), na złoto. Studzimy na kratce.