Jagodzianki (wege)

7 sierpnia 2021

"Home again 
Home again 
One day I know 
I'll feel home again 
Born again 
Born again 
One day I know 
I'll feel strong again"
Michael Kiwanuka, Home Again


/Z przepisu wychodzi 9-12 bułeczek/

Zaczyn
12g suchych drożdży 
150 ml cieplej wody
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka mąki

Przygotowujemy zaczyn; wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Ciasto
390g mąki
60g cukru
100ml napoju sojowego (sprawdzi się też inne roślinne)
50ml oleju rzepakowego
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (ja użyłam Jasmeen) 
szczypta soli

Nadzienie
450g jagód 
cukier (do smaku)

Kruszonka
60g mąki
40g cukru
20ml oleju rzepakowego

Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn, napój roślinny, olej, cukier, wodę z kwiatów pomarańczy i szczyptę soli.

W misie robota wyrabiany elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę, do podwojenia objętości. 

Na blacie podsypanym mąką wykładamy ciasto, formujemy rulon i dzielimy na 9 kawałków. Formujemy równe kule, delikatnie spłaszczamy, układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Delikatnie smarujemy wodą. 

W między czasie robimy kruszonkę; wszystkie składniki mieszamy i rozcieramy w palcach. Jagody mieszamy z cukrem. 

W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienie, nakładamy dużo jagód, posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach(góra dół), na złoto. Studzimy na kratce.