Książka Jacob Kenedy " Gelato"

11 czerwca 2021



"Gelati rozbudzają w nas wewnętrzne dziecko. Ściskając w ręku lodowy rożek, znów jestem tamtym czterolatkiem, który przysypia w autobusie z lodem w dłoni i z zamkniętymi oczami liże swój deser za każdym razem, gdy praca hamulców wprawia pasażerów w kołysanie. 
Gelati to zamrożona fontanna dzieciństwa".


Dziś mam przed sobą totalnie świetną książkę, w całości poświeconą jednemu z lepszych deserów - lody! Kto nie kocha lodów? Moje ulubione ostatnimi czasy to mocno czekoladowe z dużymi kawałkami czekolady, aczkolwiek te upodobania często się zmieniają.


Książka "Gelato" to skarbnica wiedzy, w której znajdziemy mnóstwo przepisów na włoskie lody, sorbety jak i inne słodkości m.in lodowa kanapka.


Autor swoją książkę zaczyna od wyjaśnienia czym są gelati, przedstawia też kilka pojęć, dzięki którym łatwiej Nam będzie czytać a następnie wykonywać przepisy.


Receptur na lody jest tak wiele a smaki są różnorodne przez co każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy lody klasyczne, owocowe, orzechowe,  z kawałkami czekolady itp. Znajdziemy te orzeźwiające granity, które sprawdzą się idealnie w upalne dni.

***

Granita z aperolu to może być hit tego lata - podzielę się tu z Wami tym przepisem;

1l granity / 5-8 porcji

500ml prosecco

300ml aperolu

200ml wody

100g drobnego cukru


Połącz wszytskie składniki w misce i mieszaj do momentu aż cukier się rozpuści.


Przelej całość do szerokiego naczynia i włóż do zamrażarki. Kiedy zacznie zamarzać przy brzegach, co około 10 minut roztrzepuj ją delikatnie widelcem lub trzepaczką, powtarza to do momentu aż całkowicie zamarznie (wg autora nawet do 4 h).


W tej lekko mokrej formie jest gotowa do podania - ciesz się smakiem :)


Tip od autora: Jeśli chcesz ją przechowywać dłużej - zamróź ją na kamień. Przed podaniem wyjmij na jakieś 20 minut, aby lekko się rozmroziła a następnie pokrusz ją widelcem.


***



Przy każdym przepisie mamy krótki opis, historię, listę składników oraz informację na temat ilości porcji jakie otrzymamy. Wielkim minusem dla mnie jest brak zdjęć, dla osoby, która kocha fotografię kulinarną jest to must w każdej książce. Zamiast zdjęć mamy w książce kilka ilustracji.


Jesteś weganem/weganką i kochasz lody? Autor o Tobie również pomyślał - jest tutaj wiele świetnych pomysłów na lody właśnie dla Ciebie...Gorzka czekolada i grappa -brzmi dobrze prawda? :)




Tegoroczne wakacje z tą książką będą przyjemniejsze i zdecydowanie dużo smaczniejsze. Jedyne co teraz musicie zrobić to zaopatrzyć się w maszynkę do lodów i do dzieła (niestety każdy przepis wymaga jej użycia..).


Poradnik jak przygotować domowe lody kupicie w internetowej księgarni Tania Książka, zobaczcie też inne pozycje z działu kuchni i kulinariów, jest w czym wybierać.